3 viinipullon merkintätapaa

Viinipullon etiketeissä on erilaisia merkintöjä, ja monelle ne saattavatkin olla hankalia ymmärtää. Alla on esitelty kolme yleistä tapaa merkitä tietoja viinipulloon.

Merkintä rypälelajikkeen mukaan

Jos näet viinipullon, jossa lukee esimerkiksi Cabernet Sauvignon tai Albarino, on viini merkitty sen rypälelajikkeen mukaan. Erilaisia viinilajikkeita on olemassa tuhansia, joten on myös mahdollista, että pulloon merkitään useampia rypäleitä.

Merkintä viinialueen mukaan

Osa viineistä, kuten esimerkiksi Bordeaux, Chablis, Chianti, Sancerre ja Rioja, merkitään viinialueen mukaan. Tätä merkintätyyliä käytetään perinteisissä viinimaissa, kuten Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa. Merkitseminen viinialueen mukaan kehittyi siitä, että samalla viinialueella kasvoi useita eri rypälelajikkeita, ja niitä sekoittui keskenään. Merkintä rypälelajikkeen mukaan ei siis ole ollut mahdollista.

Merkintä viinin nimen mukaan

Kolmas tyyli merkitä viini on käyttää viinin omaa nimeä. Usein nämä viinit ovat valmistajan keksimiä uniikkeja sekoituksia tai jollain tavalla epätavallisia viinejä, jotka eivät sovi mihinkään tiettyyn viinialueeseen. Siksi viiniä ei merkitä esimerkiksi viinialueen mukaan.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan