5 myyttiä viinin säilytyksestä

Viineistä ja niiden säilyttämisestä on olemassa monenlaisia myyttejä. Tässä blogikirjoituksessa kerromme muutaman myytin liittyen viinin säilytykseen.


Viinin säilyttäminen on vaikeaa

Viinin säilyttäminen ei ole vaikeaa ja avaamaton viinipullo ei mene hetkessä pilalle. Viini säilyy hyvin kun sen suojaa auringon kuumuudelta ja pakkaselta sekä pitää pullon vaakatasossa.


Kaikkien viinien säilyvyyteen voi vaikuttaa

Kaikkien viinien säilyvyyteen ei voi vaikuttaa, sillä viinin laatu vaikuttaa säilyvyyteen. Usein viineissä hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Halvimmat viinit kannattaa nauttia muutaman vuoden sisällä.


Viini kestää aurinkoa tai pakkasta

Kuten äsken totesimme viini ei kestä auringon kuumuutta eikä pakkasta. Viini kannattaa sijoittaa paikkaa, mihin ei pääse liikaa valoa.


Jääkaapin lämpötila ei vaikuta viinin säilyvyyteen

Jääkaapin lämpötilalla on vaikutusta viinin säilyvyyteen. Valkoviineille suositellaan optimaalisesti kylmempää ja punaviineille lämpimämpää. Hyvä lämpötila valkoviinille on 6-8 astetta, kun taas punaviinin kohdalla sopiva lämpötila on +15 astetta eli punaviiniä ei kannata säilyttää jaakaapissa vaan esimerkiksi viileässä komerossa tai viinikaapissa.


Avattu pullo ei säily seuraavaan päivään

Viini voi säilyä pidempäänkin. Tyypillisesti avatun pullon viini on juotavaa yhdestä päivästä muutamaan päivään, mutta se kannattaa säilyttää jääkaapissa. Ilmauspumpun avulla voi viinistä pumpata ylimääräistä happea pois ja näin parantaa säilyvyyttä.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan