5 vinkkiä – Näin tarjoilet viiniä
Viinin tarjoilusta on olemassa paljon erilaisia ohjeita. Sen lisäksi jokaisella on omia mieltymyksiä asian suhteen. Kokosimme kuitenkin alle muutamia yleisvinkkejä viinin tarjoiluun.

1. Valitse sopiva lasi

Punaviineille, valkoviineille, roseviineille ja kuohuviineille on olemassa omat viinilasinsa. Nämä poikkeavat toisistaan mallissa, ja niiden tarkoitus on tuoda viinin aromit esiin parhaalla mahdollisella tavalla. Viinilasia ei ole tarkoitus kaataa täyteen. Esimerkiksi punaviinilasi täytetään korkeintaan vähän yli puoleen väliin, ja valkoviinilasiin kaadetaan valkoviiniä vähemmän kerrallaan, jotta se säilyttää viileämmän tarjoilulämpötilansa.

2. Huomioi oikea lämpötila

Viinin tarjoilulämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta sen maku olisi paras mahdollinen. Viini ei saisi olla liian kylmää tai liian lämmintä. Punaviinille hyvä tarjoilulämpötila on hieman huoneenlämmön alapuolella, noin 14-20 astetta. Kevyemmät punaviinit voi tarjoilla hieman viileämpinä kuin voimakkaammat ja täyteläisemmät. Valkoviinin tarjoilulämpötila on noin 6-12 astetta riippuen siitä, onko viini kuivaa vai makeaa. Makeat valkoviinit kannattaa tarjoilla hieman viileämpinä kuin kuivat. Kuohuviini tulee viilentää kunnolla kylmässä, ja sille sopiva tarjoilulämpötila on noin 6-8 astetta. Roseviinille taas sopiva lämpötila on noin 8-11 astetta.

3. Avaa viinipullo oikein

Mikäli viinipullossa ei ole kierrekorkkia, on pullon avaaminen oma taitolajinsa, joka vaatii myös itselle sopivan viinipullonavaajan. Poista ensin korkin päällä oleva folio, mikä onnistuu helpoiten alaosasta irrottamalla. Ruuvaa sitten viinipullonavaaja korkkiin kiinni niin, että se ei ole aivan korkin keskikohdassa vaan vähän sivussa. Näin korkki ei hajoa niin helposti. Avaajia on olemassa monenlaisia, joten kannattaa valita sellainen, joka tuntuu helpoimmalta käyttää. 

4. Dekantoi viini

Viinin dekantointia ei usein näe käytettävän, ja se unohtuukin monelta ennen viinin tarjoilemista. Se on kuitenkin tärkeää, sillä sen ansiosta pullon pohjalle kertynyt sakka jää pulloon ja viini saadaan reagoimaan ilman kanssa eli ”ilmaantumaan”. Dekantoinnissa viini kaadetaan pullosta toiseen astiaan, esimerkiksi viinikarahviin. Näin viinin maku ja tuoksu säilyvät mahdollisimman hyvinä. Viinin kannattaa antaa ilmaantua noin tunnista kahteen tuntiin ennen tarjoilua.

5. Kaada viini oikein

Yleensä viiniä kaadetaan lasiin 12, 14 tai 15 cl. Kun lopetat kaatamisen, kierrä pulloa itsestäsi hieman pois päin. Näin viini ei läiky eikä sotke. Voit myös samalla pyyhkiä pullon reunaa kaiken varalta esimerkiksi kankaiseen lautasliinaan.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Yleisimmät valkoviinityypit
Seuraava artikkeli Yleisimmät punaviinilajikkeet