Alkoholijuomien säilyttäminen

Vaikka hyvät juomat usein tulevat juoduiksi ennen kuin pilaantumisesta tarvitsee huolehtia, alkoholin säilyttäminen on hyvä ottaa haltuun. Juoman säilyttämiseen kannattaa perehtyä etenkin silloin, jos hankit juomia kerralla pidemmäksi aikaa tai suuremman määrän jotakin tiettyä tapahtumaa varten.

 

Juomien säilyttäminen ei ole rakettitiedettä, mutta juomia ei kannata jättää säilymään oman onnensa nojaan. On harmillista huomata, että vuosia vaalittu viini onkin mennyt pilalle säilytyksen aikana. Samoin saattaa harmittaa, jos hyvän oluen tulikin pilanneeksi väärällä säilytyslämpötilalla.

 

Lue, kuinka säilytät viinit, oluet ja muut juomat mahdollisimman hyvin. Kerromme myös, mistä tunnistat pilaantuneet juomat.

 

NÄIN SÄILYTÄT VIINIT

 

Erilaiset viinit vaativat eri asioita säilytykseltä. Nyrkkisääntö kuitenkin on, että viinit säilyvät parhaiten viileässä ja auringonvalolta suojattuna. Lämpötilan tulisi kuitenkin pysyä nollan tällä puolella, sillä pakkanen ei tee viinin säilyvyydelle hyvää. Viinikaapin avulla saat säädettyä optimaalisen lämpötilan viinien säilytykseen, mutta viinit kyllä säilyvät ilman varsinaista viinikaappiakin.

 

Viileän säilytyslämpötilan lisäksi viinit kannattaa varastoida vaakatasossa. Tällöin viini pääsee koskettamaan korkkia pitäen sen kosteana. Muista siis viinin säilyttäjän kolme veetä: viileä, varjo, vaaka.

 

Viinin tanniini- ja sokeripitoisuus vaikuttaa siihen, kauanko viiniä voi säilyttää ennen käyttöä. Mitä enemmän viinissä on sokeria ja tanniineja, sen pidempään se säilyy. Voimakkaammat viinit säilyvät täten pidempään kuin kevyet viinit. Voimakkaampien viinien maku voi myös parantua ajan myötä.

 

Monia viinejä ei ole valmistettu pitkää säilytystä varten. Rosé- ja kuohuviinit kannattaa nauttia nopeammin kuin vaikkapa laadukkaat punaviinit. Lisäksi myös keveät, hedelmäiset valkoviinit kannattaa nauttia melko pian ostamisen jälkeen, sillä viinien maku ei parane ikääntyessään. Sen sijaan punaviinien maku voi parantua vuosien kuluessa.

 

Lue myös, milloin viini on parhaimmillaan

 

MITEN SÄILYTTÄÄ AVATUT VIINIT?

 

Kun viini avataan, pulloon pääsee happea, jonka vaikutuksesta alkoholi alkaa hiljalleen muuttua etikkahapoksi. Etikka tekee viinin maun kitkeräksi ja sen vuoksi viinin maku muuttuu sitä huonommaksi, mitä pidempään viiniä säilytetään avattuna. Myrkyllistä se ei toki ole, mutta jos haluat avatun viinin maistuvan mahdollisimman hyvältä, säilytä se oikein.

 

Viinin säilytys avattuna ei ole suositeltavaa maun kannalta, mutta yleensä juomat kestävät maukkaina jonkin aikaa. Keveät, hapokkaan juomat, kuten kuohuviinit kestävät päivän tai parin verran avaamisen jälkeen. Rosé- ja valkoviinit noin viisi päivää, samoin kuin punaviinit.

 

Avattu pullo kannattaa säilyttää jääkaapissa, sillä viileys hidastaa viinin huonontumista. Jos haluat panostaa viinin säilymiseen avatussa viinipullossa, hanki tyhjiöpumppu. Tyhjiöpumpun avulla saat pumpattua viinipullosta ilman pois, jolloin viini säilyy parempana pidempään. 

 

Jos viinin säilytys jäi vielä mietityttämään, käy lukemassa viisi myyttiä viinin säilytyksestä.

 

KUOHUVIINI JA SAMPPANJA

 

Kuohuviinin ja samppanjan säilyttäminen eroaa muiden viinien säilyttämisestä. Siinä missä muut viinit suositellaan säilytettävän mielellään vaakatasossa, tulee kuohuviinit ja sampaanjat säilyttää pystyssä. Pullojen sisällä on painetta, joka huolehtii korkin kosteudesta. Toisaalta pullon säilyttäminen vaakatasossa ei kuitenkaan haittaa.

 

Kuohuviinit kannattaa pitää huolellisesti poissa auringonvalosta, sillä lämpö voi saada pullon kuplimaan ennen aikojaan. Lämpimässä säilytetty kuohuviinipullo voi pahimmillaan jopa räjähtää ennen aikojaan, sillä liika lämpö voi poreiluttaa juomaa niin, että pullo ei kestä sitä. Etenkin ennen pullon avaamista pitäisi kuohuviinin antaa asettua ja viilentyä rauhassa.

 

OLUEN SÄILYTYS

 

Kun tavallista olutta säilyttää viileässä ja varjoisessa paikassa, kestää se yleensä noin 3-6 kuukauden säilyttämisen. Olut on tuoretuote, joka vanhenee ajan kuluessa, jonka vuoksi niissä onkin parasta ennen -merkintä. Oluen voi juoda myös päivämäärän umpeuduttua, mutta maku on tällöin yleensä merkittävästi kärsinyt. Oluet, joissa on suurempi määrä alkoholia, säilyvät yleensä laimeampia oluita paremmin.

 

Vaikka päivämäärää olisi runsaasti jäljellä, myös säilytysolosuhteet voivat pilata oluen. Jos olutta on säilytetty lämpimässä, tai oluen säilytyslämpötila on muuttunut usein, on se voinut vaikuttaa oluen makuun. Lue lisää siitä, miten olutta tulisi säilyttää.

 

Jotkin oluet paranevat saadessaan levätä ennen nauttimista. Näitä ovat esimerkiksi belgialaiset alet sekä vintage-oluet.

 

Vaikka oluiden kierto myymälöissä onkin yleensä nopeaa, saattaa joskus kaupasta tarttua mukaan jo valmiiksi pilaantunut olut. Olemmekin koonneet vinkkejä, joiden avulla vältät ostamasta pilaantunutta olutta.

 

KUINKA TUNNISTAT HUONONTUNEEN JUOMAN?

 

Joskus kotona vastaan tulee pulloja, joista ei osaa sanoa, koska ne ovat kaapin perälle päätyneet. Tällöin saattaa pohtia, onko juoma vielä käyttökelpoista? 

 

Miten juoman kuntoa voi sitten tutkia? Yksinkertaisin vastaus on, että kuntoa tulee tarkastella kaikilla aisteilla.

 

  1. Tutki pullo silmämääräisesti ulko- ja sisäpuolelta. Huomioi juomien erilaiset ominaisuudet: toisissa juomissa pullon pohjalle kertynyt sakka on huono merkki, toisissa luonnollinen osa juoman koostumusta.
  2. Tarkastele juoman hajua, jos juoma tuoksu poikkeaa normaalista, saattaa se olla pilaantunut.
  3. Viimeisenä voit maistaa juomaa. Viimeistään maku paljastaa, onko juoma vielä kelvollista.

 

Lue lisää siitä, miten arvioida alkoholijuoman juomakelpoisuutta.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan