Erilaisia viinilaseja eri viineille

Tämä kirjoitus esittelee viinilasit erilaisille viinityypeille. Jotta viinin maku tulee parhaiten esiin, se kannattaa juoda sille tarkoitetusta lasista.

Punaviinilasi

Punaviinilasissa maljaosa on pyöreämpi ja leveämpi kuin muissa viinilaseissa. Tämä auttaa viiniä hapettumaan paremmin. Punaviinit ovat monimutkaisempia ja kehittyneempiä kuin muut viinit, joten niiden pitää hapettua, jotta maku, haju ja aromit vahvistuvat. Normaalin punaviinilasin vetoisuus on korkeintaan 50 cl.

Valkoviinilasi

Valkoviinilasin maljaosa on enemmän U-kirjaimen muotoinen sekä pystysuuntaisempi kuin punaviinilasilla. Tämä muoto vapauttaa aromeja, mutta se säilyttää samalla viileämmän lämpötilan. Valkoviinilasi on hieman pienempi kuin punaviinilasi, ja sen vetoisuus on yleensä noin 20 cl tai hieman alle.

Kuohuviinilasi

Kuohuviinilasi on pystysuora ja kapeampi kuin muut viinilasit. Tämä muoto auttaa säilyttämään kuohuviinin hiilihapot ja maun. Kuohuviinilasin piirteisiin kuuluu lyhyt kaula ja huilumainen lasi. Kuohuviinilasin vetoisuus on noin 22 cl tai hieman alle.

Roseeviinilasi

Roseeviiniin sopii lasi, jossa on pieni maljaosa. Roseeviinin kanssa käytetäänkin paljon valkoviinilaseja, koska roseeviinin käymisprosessi muistuttaa valkoviiniä.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Viinilasin ominaisuuksia
Seuraava artikkeli Viinin ja kalaruoan yhdistäminen