Erotatko samppanjan kuohuviinistä?

Sano: “Samppanja!” ja olet jo mielessäsi siirtynyt hulppeisiin juhliin. Tunnelma on katossa ja ihmiset turisevat rennosti. Kohotat kapean lasin, jossa poreilee kirkkaan väristä juomaa. Nostat sen huulillesi ja - huomaisitko eron, jos lasissa olisikin samppanjan sijaan muuta kuohuviiniä?

 

Samppanjaa ja kuohuviiniä pidetään usein toisistaan erillisinä asioina. Kuohuviini on kuitenkin yleisnimitys kaikille viineille, jotka kuplivat hiilihappoa. Samppanja on kuuluisuudestaan huolimatta vain yksi kuohuviinien tyyppi. Muita tunnettuja lajin edustajia ovat esimerkiksi cava ja prosecco.

 

Kuohuviinit erotetaan toisistaan yleensä valmistusalueen perusteella. Samppanjaa tuotetaan Ranskan Champagne-alueella, cavaa Espanjassa ja Proseccoa Italiassa. Jos siis alkaisit tuottamaan omaa kuohuviiniäsi, kenties saatavilla olisi pian sotkamoa tai orimattilaa.

 

Nimen käyttäminen on sopimusasia. Cavaa sanottiin alunperin samppanjaksi, mutta ranskalaiset halusivat tehdä eron oman ja muiden maiden tuotteiden välillä. Noin 50 vuotta sitten tunnustettiin kansainvälisesti Champagnen alueen yksinoikeus samppanja-nimeen, mutta senkin jälkeen on muualla maailmassa tuotettu “samppanjaa”. Esimerkiksi Neuvostoliitossa tehtiin Sovjetskoe Sampanskojea.

 

Muita eroja kuohuviinien välille tekevät rypälelajikkeet. Kuohuviineihin käytetään jokaisella alueella omia rypälelajikkeitaan. Niitä voidaan sekoittaa eri suhteissa keskenään, ja näin saadaan uusia vivahteita juomien aromeihin.

 

Suurin erojen tekijä löytyy valmistuksesta. Samppanja käytetään perinteisesti pulloissa, kuten jo juoman syntyaikoina: 1600-luvun lopulla munkki Dom Perignon huomasi viinierän käyvän vielä uudelleen pulloissa. Cava valmistetaan samalla tavalla, mutta prosecco käytetään isoissa terästankeissa. Se on halvempi keino, mutta ei tuota yhtä hienoa makua.

 

Samppanja nousee uudelle tasolle muiden kuohuviinien sarjassa, koska sen valmistuksessa mennään vielä muutama askel pidemmälle. Samppanja puristetaan rypäleistä nopeasti, mutta käytetään jopa 15 kuukautta.

 

Kuohuviinilajien sisällä on makuvaihtelua. Laadukas cava voi olla viehkomman makuinen kuin kehnompi samppanja. Varmin tapa varmistaa, mitä lasista löytyy, on vilkaista pullon kylkeä. Juoman valmistajat kyllä ilmoittavat, mistä on kyse.

Viewed: 1245

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan