Espanjan viinialueet

Espanja on Ranskan ja Italian jälkeen maailman kolmanneksi suurin viinintuottajamaa. Sen viljelypinta-ala on kuitenkin maailman suurin. Maalle on ominaista rikas maaperä sekä moninaiset rypälelajikkeet. Espanjassa on kolme ilmastovyöhykettä: Atlantilta puhaltavien koleahkojen tuulten ilmasto, mannerilmasto sekä välimerenilmasto, jotka kaikki vaikuttavat omalla tavallaan viinien viljelyyn ja viinityyppeihin. Kesäisin Espanjassa on kuuma, mikä ei ole eduksi viininviljelylle. Meren läheisyys ja korkealla sijaitsevat viljelytarhat tasapainottavat kuitenkin pahinta hellettä. Alla esittelemme muutaman Espanjan viinialueen.

 

Rioja

Espanjan tärkein ja tunnetuin viinialue on pohjoisessa sijaitseva Rioja, jossa sijaitsee tuhansia viinitiloja. Sieltä tulevat viinit ovat erittäin suosittuja myös Suomessa. Suurin osa alueella tuotetuista viineistä on punaviinejä, ja Tempranillo on alueen rypäleistä suosituin. Alueen kokonaistuotantomäärä on satoja miljoonia litroja vuodessa. Riojalla on korkein DO-luokitus (Denominacion de Origen). Ilmasto on mannermainen, ja alueen vieressä olevat vuoret estävät pahimpia tuulia osumasta Riojaan.

 

Katalonia

Välimeren rannalla sijaitseva Katalonia on Espanjan viinialueista toiseksi suurin. Alueella vallitsee välimerenilmasto. Katalonia on itsehallintoalue, jonka pääkaupunki on suosittu turistikohde Barcelona. Katalonian tunnetuin viini on pirskahteleva kuohuviini Cava, jolla on Espanjassa DO –laatumerkintä. Cavan tuotanto on erittäin tarkkaan säädeltyä.

 

La Mancha

La Mancha sijaitsee Espanjan keskellä hieman Madridista etelään. La Manchan alue on maailman suurin yhtenäinen viinialue, ja sen maaperä on tasaista savimaata. Alueella viljellään eniten valkoisia rypäleitä, joista saadaan kevyitä valkoviinejä. Ilmasto La Manchassa vaihtelee erittäin kuumasta hyvin kylmään.

 

Valdepeñas

Valdepeñas sijaitsee täysin La Manchan viinialueen ympäröimänä. Valdepeñas luetaan kuitenkin itsenäiseksi alueeksi, koska sillä on pitkä historia erityylisten viinien valmistajana. Alueella yhdistellään esimerkiksi vaaleita ja punaisia rypäleitä keskenään. Valdepeñaksen ilmasto on samanlainen kuin La Manchan alueella, eli siellä on kesäisin kuuma ja talvella kylmä.

Viewed: 2257

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Italian viinialueet
Seuraava artikkeli Esittelyssä saksalaiset oluet