Italian viinialueet

Italia on Ranskan ohella yksi suurimpia viinintuottajamaita, ja näiden maiden kesken käydäänkin kamppailua viinintuottajan ykkössijasta. Italialaisia viinejä viedään ympäri maailman, ja italialaisten omakin viininkulutus on suurta. Viinialueita Italiassa on noin parisen kymmentä ympäri maata, ja kuuluisimmat viinit tulevat maan pohjoisosista. Alla esittelemme muutaman suositun Italian viinialueen.

 

Veneto

Veneto on Koillis-Italian maakunta. Alueen maaperä ja pinnanmuodostus ovat eduksi viininviljelylle. Veneton ilmasto on kuitenkin erittäin vaihteleva johtuen Alppien ja Adrianmeren läheisyydestä. Venetolla on tuhansia vuosia vanha viinihistoria. Tärkeimmät alueen viinit ovat Soave-valkoviini sekä Valpolicella- ja Bardolino- punaviinit.

 

Piemonte

Piemonte on Italian läntisin maakunta, ja siellä on mannerilmasto. Siellä tuotetaan paljon punaviinejä. Piemonte on laatuviinien tyyssija. Siellä tehdään kaikista Italian maakunnista eniten laatuluokiteltuja viinejä. Eniten viljellään Barbera- ja Nebbiolo -rypälelajikkeita. Muita viljeltyjä rypälelajikkeita ovat Bonarda, Brachetto, Freisa, Dolcetto, Grignolino, Neretto ja Vespolina.

 

Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige sijaitsee Alppien keskellä ja on Italian pohjoisin maakunta. Alueella olevat viinitarhat on sijoitettu vuorien rinteille ja joen varrelle. Trentino-Alto Adigessa tuotetaan sekä puna- että valkoviinejä. Alueelta tulee paljon laatuluokiteltuja viinejä, ja siellä on erittäin runsas rypälelajikkeisto. Punaviineistä tärkeimpiä ovat Cabernet, Merlot ja Syrah. Valkoviineistä alueella suositaan Chardonnayta.

 

Toscana

Toscana on Italian ja yksi maailman tunnetuimpia viinialueita. Alue sijaitsee Keski-Italiassa, ja kukkulat ja laaksot luovat sinne monia mikroilmastoja. Toscanassa viljellään lukuisia eri rypälelajikkeita. Yli puolet Toscanan alueen viinituotannosta on laatuviinejä. Punaviinien osuus alueella on valkoviinejä suurempi. Alueen tunnetuimpia viinejä ovat Chianti ja Chianti Classico, jotka ovat myös maailmalla tunnetuimpia italialaisia viinejä.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Tunnetko Ranskan viinialueet?
Seuraava artikkeli Espanjan viinialueet