Joulunajan juomat – jouluviinit ja jouluoluet

Jouluna monessa suomalaisessa kodissa pöytä katetaan koreaksi. Myös jouluviinit ja jouluoluet kuuluvat perinteisesti suomalaiseen joulupöytään.

 

Joulupöydän juomien valinta voi tuntua vaikealta, sillä suomalainen joulupöytä on perinteisesti runsas ja monimakuinen sisältäen niin liha-, kala- kuin kasvisvaihtoehtojakin. Helpota joulujuomien valintaa ja lue blogistamme vinkit, kuinka valita jouluviinit ja jouluoluet. 

 

Jouluviinit joulupöytään

Perinteinen suomalainen joulupöytä rakentuu erilaisten makujen ympärille. Tarjolla on niin voimakkaita kuin miedompiakin makuja. Suosittelemmekin valitsemaan joulupöytään mahdollisuuksien mukaan muutaman eri viinin: yksi pääruoalle, yksi kalojen kanssa nautittavaksi ja yksi jälkiruoalle.

 

Joulupöytään saatetaan haluta ostaa myös viiniklassikkoalueiden, kuten Espanjan Riojan viljelyalueelta tulevia arvokkaampia punaviinejä. Arvoviinit ovat usein ryhdikkäitä ja täyteläisiä, eivätkä tämän vuoksi istu parhaiten joulupöytään. Jos tarjolla on kuitenkin esimerkiksi hieman punaiseksi jätettyä poroa tai hirveä, on vahvempi arvoviini, kuten Faustino VII Rioja loistava valinta.

 

Viini joulukinkulle ja pääruoalle

Joulukinkku on kuulunut suomalaisten joulupöytään kautta aikojen. Joulukinkun rinnalle ovat nousemassa myös kalkkuna ja vegaaniset vaihtoehdot, kuten seitankinkku. 

 

Joulukinkku, kalkkuna, seitan ja joulupöydästä usein löytyvät laatikot eivät ole maultaan kovin voimakkaita, joten punaviiniltäkään ei kaivata rotevuutta, vahvoja makuja tai tanniinisuutta. 

 

Sen sijaan joulun kattaus kaipaa punaviiniltä mehevyyttä, hedelmällisyyttä, mehukasta marjaisuutta ja pehmeää suutuntumaa.

 

Suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi Pinot Noir -lajikkeen viiniä, kuten esimerkiksi Gnarly Headia. Myös Zweigelt- ja Merlot-viinit ovat loistava valinta pääruoalle. Kokeile esimerkiksi Weignunt Frankia tai JP. Chenetiä.

 

Punaviini ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto. Valkoviinin ystävät voivat valita pääruoan kanssa nautittavaksi esimerkiksi runsaan mausteisen valkoviinin. Myös kypsän hedelmäiset viinit, kuten Chardonnayt sopivat erinomaisesti joulupöytään. Kokeile siis esimerkiksi Gato Negro -viiniä. 

 

Roseviini sopii myös joulupöytään, sillä se toimii monipuolisten ja vaihtelevien makumaailmojen kanssa.

 

Jos joulupöytä koostuu pääasiassa kasvisvaihtoehdoista, suosittelemme kokeilemaan pirteän hedelmäistä puolikuivaa valkoviiniä. Punaviinin ystävälle maanläheisiä makuja toistava punaviini on hyvä valinta.

Viini joulukalalle alkupalapöytään

 

Joulukalat kuuluvat monen suomalaisen joulupöytään. Kalapöydästä löytyy esimerkiksi mätiä, graavattua kalaa, kylmäsavulohta ja sillejä.

 

Kalan kanssa tarjottavaksi pettämätön valinta on tietysti valkoviini. Valitse esimerkiksi raikkaan hapokas Verosso Chardonnay tai Riesling-rypäleistä valmistettu Roman Graeff Riesling Classic Pfalz. Myös Sauvignon Blanc -lajikkeen viinit sopivat kalapöydän antimien kanssa tarjoiltavaksi.

 

Viinit jälkiruoalle ja juustoille 

Jouluisissa jälkiruoissa maistuvat joulun maut. Jälkiruoat ovat runsaan makeita: joulutorttuja, pipareita, suklaakonvehteja, kuivatuista hedelmistä tehtyjä kakkuja ja leivonnaisia tai glögi- ja juustokakkuja - vaihtoehtoja on useita.

 

Viiniksi kannattaa valita tarjottavaa jälkiruokaa makeampi viini. Makea viini toimii hyvin myös juustojen makuparina. 

 

Jos etsit monipuolista jälkiruokaviiniä, joka sopii hyvin yhteen useimpien jälkiruokien kanssa, suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi välimeren alueelle tyypillistä Torres Floralis Moscatel -viiniä. 

 

Portviini on myös monipuolinen jälkiruokaviini, joka sopii niin suklaan, juustojen, kuivakakkujen kuin hedelmäisten ja marjaisten jälkiruokien pariksi. 

 

Ja mikset tarjoilisi jouluna jälkiruokien kanssa myös shampanjaa tai kuohuviiniä.

 

Jouluoluet joulupöytään

Viinin lisäksi myös olut on suosittu ruokajuoma joulupöytään. Oluen hyvä puoli joulupöydän runsautta ajatellen on, että se sopii pariksi monenlaiselle ruoalle. 

 

Oluen hiilidioksidi ja alkoholi on hyvä pari joulupöydän antimien runsaudelle. Hiilidioksidi neutralisoin makuhermoja, joten monipuolisen joulupöydän ruokien maut tulevat paremmin esiin. 

 

Viinin tapaan myös oluen maku pääsee parhaiten esiin oikeassa lämpötilassa tarjoiltuna. Vaaleiden oluiden tarjoilulämpötila on tummia oluita kylmempi. Tumma olut kannattaa nostaa huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua kun vaalealle oluelle riittää noin vartti.

 

Olut kinkulle tai kalkkunalle

Kinkun kanssa suosittelemme kokeilemaan joko tummia lagereita tai vahvoja ja miedompia lagereita. Sinappikuorrutteen alta paljastuvan kinkun kanssa myös hedelmäinen ale tai strong ale sopii hyvin. Varsinainen jouluolut on myös oiva pari pääruoalle.

 

Vaaleammat oluet sopivat nautittavaksi kalkkunan kanssa. Kokeile esimerkiksi vaaleampaa lageria tai vehnäolutta

 

Ei kannata myöskään unohtaa alkoholittomien oluiden tarjontaa. Esimerkiksi kepeä lager-tyyppinen tai rapsakka ale sopii erinomaisesti joulupöytään myös alkoholittomana versiona.

 

Millainen olut valita kalaruoalle?

Tarjoile joulupöydän kalaherkkujen kanssa vaaleampia oluita, pilsiä tai vehnäolutta. Yleisolueksi kalapöytään voit valita esimerkiksi pils-tyyppisen oluen. Myös vehnäolut on parhaimmillaan kevyiden ruokien, kuten vähärasvaisen kalan kanssa.

 

Jos joulupöydästä löytyy savukaloja, voi olut, jossa on ripaus savunmakua olla hyvä valinta.

 

Kalan kanssa suosittelemme kokeilemaan myös pale ale ja ipa -oluita.

 

Kasvisruoka ja olut

Olut maistuu myös kasvisruoan kanssa. 

 

Jos kasvisruoat ovat runsaasti maustettuja, kokeile raikasta lageria tai ipa-olutta. Jos humalan maku oluessa viehättää, kannattaa ottaa testiin vaalea lager tai vehnäolut.

 

Samoin kuin savuisen kalan kanssa, myös esimerkiksi savuisen tofun kanssa savuolut on varma valinta.

 

Olut jälkiruoan kanssa nautittavaksi

Jouluisten jälkiruokien kanssa toimii esimerkiksi hedelmäoluet. Kokeile esimerkiksi Giraf Beer -olutta.

 

Tumman suklaan ja suklaisten jälkiruokien kanssa stout- tai portter on varma valinta. Täyteläisen tumma olut tuo myös jälkiruokien tummat maut upeasti esiin.

 

Kylmä olut sopii myös juustojen kanssa nautittavaksi. Kokeile esimerkiksi Premium Gold -lager-olutta.

 

Olut sopii myös seurustelujuomaksi

Joulupöydän lisäksi oluet sopivat tietysti myös joulunajan seurustelujuomaksi ja saunaan. Oluthetken kruunaa juhlallinen olutlasi, mutta olut maistuu myös tavallisesta lasista nautittuna. 

 

Jos jouluseurueesta löytyy useita oluen ystäviä, on teillä erinomainen tilaisuus järjestää oluiden maistelu ja vertailla oluiden makua.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan