Juhlat tulossa? Näillä vinkeillä onnistut!

Kesä on hyvää aikaa järjestää erilaisia juhlia. Olipa kyseessä sitten häät, syntymäpäivät tai ihan vain ystävien kesken järjestetty mukava ilta, on juhliin hyvä valmistautua hieman etukäteen. Tässä muutama vinkki, joiden avulla järjestät onnistuneet juhlat.

1.    Mieti juhlan teema

Suunnittele juhlan teema, rakenne, vieraslista ja tarjoiltavat. Mikä on juhlan tarkoitus, ja miten haluaisit sitä juhlistaa? Haluatko pitää virallisemmat juhlat vai vapaamuotoiset bileet? Kuinka paljon haluaisit kutsua vieraita? Monelta juhla alkaa ja päättyy? Millaisia ohjelmanumeroita haluaisit juhliin? Saavatko vieraatkin esiintyä? Millaista ruokaa ja juomaa haluaisit yhdistää juhlan teemaan?

2.    Lähetä kutsut hyvissä ajoin

Luo vieraslista ja lähetä kutsut hyvissä ajoin, jotta vierailla on aikaa valmistautua juhliin ja hankkia itselleen mahdollinen majoitus. Kutsun voi lähettää postitse, sähköpostilla tai sosiaalisen median kautta riippuen siitä, mistä juhlista on kyse. Mainitse juhlan aihe ja mahdollinen pukukoodi. Muista ilmoittaa myös mahdollisesta ulkona oleskelusta, jotta vieraat osaavat varautua säähän. Pyydä vieraita ilmoittautumaan osallistumisestaan tiettyyn päivämäärään mennessä.

3.    Järjestele juhlapaikka

Juhlapaikka on syytä siivota ja tarjoiluvälineet pestä. Hanki lisää tuoleja, jotta niitä riittää suuremmalle joukolle. Jos juhlissa soi taustamusiikki, on hyvä tehdä soittolistat etukäteen. Mieti koristeet, jotka sopivat juhlien teemaan. Mieti mihin vieraat voivat jättää ylimääräiset vaatteet, ja muista myös ilmoittaa naapureille juhlista.

4.    Hanki tarjoiltavat

Hanki hyvissä ajoin juhlissa tarjoiltavat juomat ja ruuat. Usein juhlissa tarjoillaan noutopöydästä, koska se on helppo järjestää. Mieti ruuat sen mukaan syödäänkö seisten vai istuen, sekä sopiiko juhliin muodollinen päivällinen vai riittävätkö sormiruokana syötävät cocktailpalat ja vaikkapa sipsit.

Tarjoa ensin tervetuliaismaljana kuohuviiniä. Ruokajuomiksi on syytä hankkia maitoa, mehua, limsaa, valko- ja punaviinejä, olutta sekä kivennäisvettä. Ruokailun jälkeen tarjoa kahvia ja teetä sekä mahdollisesti jokin avec-juoma, esimerkiksi konjakki. Aterian jälkeen tarjoa erilaisia seurustelujuomia kuten olutta, siideriä, viiniä ja boolia. Muista myös alkoholittomat juomavaihtoehdot. Juomien tarjoilujärjestyksessä on sääntönä, että kevyt viini tarjoillaan ennen täyteläistä, valkoviini ennen punaviiniä, kuiva viini ennen makeaa ja yksinkertainen viini ennen laadukkaampaa.

5.    Vietä hauska juhlapäivä

Päivä ennen juhlia ja itse juhlapäivänä tee viimeiset silaukset juhlapaikkaan laittamalla tuolit, pöydät ja koristeet paikalleen. Tee viimehetken kokkailut, jos sille on tarvetta, mutta pyri pitämään tämä minimissä. Laita ruuat esille ennen vieraiden tuloa, ja tervehdi vieraita heidän saapuessaan. Ja ennen kaikkea vietä erittäin hauska juhlapäivä!

 

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Erilaisia olutlaseja eri juomille osa 2
Seuraava artikkeli Juomavinkit grilliruoalle