Kalifornian viinialueet

Yhdysvallat on maailman neljänneksi suurin viinintuottajamaa. Siellä tuotetaan määrällisesti noin puolet Ranskan ja Italian tuotantomäärästä. Yhdysvallat on jo melko iäkäs viinintuottajamaa, sillä Yhdysvaltojen ensimmäiset viinit valmistettiin jo 1500-luvulla. Kieltolaki koetteli viinivalmistusta 1920-luvulla, ja tuona aikana moni viinitila myös tuhoutui.

Yhdysvalloissa valmistetaan paljon yksinkertaisia ja hedelmäisiä viinejä. Vaikka viiniä valmistetaankin kaikissa osavaltioissa, suurin osa viineistä tulee kuitenkin aurinkoisen Kalifornian alueelta, jossa sijaitsee yli 1000 viinitilaa. Kalifornian tärkeimmille viinialueille on helppo matkustaa, sillä ne sijaitsevat vain noin tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta. Matkustaminen onnistuu ympäri vuoden, mutta sääolosuhteet voivat vaihtua nopeastikin. Kalifornian tärkeimpiä viinialueita ovat vierekkäin sijaitsevat Napa Valley ja Sonoma. Alla kerromme lisää näistä kahdesta alueesta.

 

Napa Valley

Yhdysvaltojen tunnetuin viinialue Napa Valley sijaitsee Pohjois-Kaliforniassa. Nykyään Napa Valley on yksi maailman arvostetuimpia viinialueita. Sen maaperä on monimuotoista, ja siellä tuotetaan erilaisia puna- ja valkoviinejä. Valkoisista lajikkeista yleisimpiä ovat Chardonnay ja Sauvignon Blanc. Punaisista lajikkeista käytetään eniten Cabernet Sauvignonia, Merlotia, Pinot Noiria ja Zinfandelia. Napa Valleyn viinitilat arvostavat toiminnassaan ympäristöystävällisyyttä ja luonnonmukaista viljelyä.

 

Sonoma

Napa Valleyn naapurissa sijaitsee toinen suuri viinintuotantoalue Sonoma. Kalifornian viinintuotanto alkoi aikanaan Sonoman pikkukaupungissa. Sieltä viininviljely levisi koko Kaliforniaan 1800-luvun puolivälissä. Vaikka Sonoma on jäänyt aikojen saatossa Napa Valleyn varjoon, pidetään Sonomaa Napa Valleyta rennompana viinialueena, jossa voi useilla viinitiloilla nauttia ruokaa ja juomaa, toisin kuin Napa Valleyssa.

Sonoman alueella tuotetaan valko- ja punaviinien lisäksi kuohuviinejä, joista osaa nautitaan jopa Valkoisessa talossa. Sonoman yleisimmät rypälelajikkeet ovat valkoisista lajikkeista Chardonnay ja Sauvignon Blanc, sekä punaisista lajikkeista Pinor Noir, Zinfandel, Syrah, Merlot ja Cabernet Sauvignon.

Viewed: 1230

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Esittelyssä saksalaiset oluet
Seuraava artikkeli Punaviinikastike