Lasi kruunaa kuohuviinin

Jokaisessa arvokkaassa juhlissa nautitaan lasillinen kuohuvaa. Kuohuvaa ei kuitenkaan kannata tarjoilla mistä tahansa lasista vaan valita juomalle sopiva lasi.


Kuohuviineissä tärkeintä ovat kuplat. Hyvässä kuohuviinissä kuplat kestävät lasissakin pitkään, ovat pieniä ja nousevat melko hitaasti lasin pohjalta. Kuplat lähtevät liikkeelle lasin pinnan pienistä rosoista. Kuohuviinilasi on yleensä kapea, mikä korostaa kuplia. Lasin suuosa on joko suora tai taipuu vähän sisään. Taipuvassa suuosassa kuohuviinin aromeja jää enemmän talteen. Jotkut haluavat nauttia kuohuviiniäkin tavallisesta tulppaaninmallisesta viinilasista, jolloin heidän mielestään aromit nousevat esiin runsaampina.

Kuohuviinilasit kannattaa puhdistaa ja huuhtoa hyvin pesuainejäämistä, sillä kuplat kärsivät rasvaisesta, likaisesta tai huonosti huuhdellusta lasista. Pulloharja mahtuu kapean lasin sisään hyvin. Pese lasi käsin miedolla pesuainevedellä ja kuivaaa nukkaamattomalla liinalla.


Nauti kuohuviini 5-8-asteisena. Jääkaapissa viini kylmenee yleensä parissa kolmessa tunnissa. Nopeimmin kuohuviini jäähtyy astiassa, jossa on jääpaloja ja vettä sen verran, että kylmä vesi ympäröi viiniä.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan