Metaxa – kreikkalainen alkoholijuoma

Metaxan tarina on saanut alkunsa Kreikasta. Metaxa tuli ensin tutuksi konjakkina, sittemmin brandyna. Tänä päivänä Metaxa on herkullinen, brandyn ja viinin sekoituksesta syntyvä alkoholijuoma.
 

Monelle tulee Kreikan juomatarjonnasta mieleen Ouzo, tuo perinteinen aniksen makuinen viina tai raki, joka syntyy viinituotantoon sopimattomista rypäleistä. Kreikasta löytyy myös mainoita oluita ja viinejä. Myös Metaxa on perinteinen, Kreikasta kotoisin oleva alkoholijuoma, jota moni lomailija on saattanut etelän rantalomalla maistaa.
 

Metaxan valmistus

Metaxa on kreikkalaisen Spyros Metaxan kehittämä juoma. Kehittäjänsä sukunimen mukaan nimensä saaneen juoman valmistus on aloitettu vuonna 1888, jolloin Ateenaan, Pireuksen satamaan, perustettiin ensimmäinen tislaamo. 

Moni mieltää Metaxan brandyksi, mutta juoma on oikeammin sekoitus brandya ja viiniä. Alkuun juoma tunnettiin konjakkina, mutta vuonna 1973 konjakki-nimityksen käyttö rajattiin vaan tietyille ranskalaisille juomille. Viskin jälkeen juomaa alettiin myymään brandynä, kunnes senkin nimen käyttöä rajattiin.
 

Viiden tähden Metaxa

Metaxan pulloissa on tähtiä, jotka kertovan Metaxan ikääntymisvuosista. Esimerkiksi tämä Viinikaupassa myytävä Metaxa on viisitähtinen, kun taas tämä Metaxa on kypsynyt muutaman vuoden kauemmin.

Yleisimmin Metaxaa on saatavilla kolme, viisi tai seitsemän vuotta tammitynnyreissä kypsytettynä. Valmistetaanoa Metaxasta myös 12 tähteä ansaitsevaa versiota. Yleisimmin juoman alkoholiprosentti on 38–40 % välillä.

Metaxan maku on pehmeä mutta voimakas. Väriltään juoma on punertavan ruskeaa. 

 

Miten juoda Metaxaa?


Toiset ovat sitä mieltä, että korkealaatuista alkoholia ei pitäisi sekoittaa minkään kanssa. Parhaimmillaan Metaxa on monen mielestä paksupohjaisesta lasista, runsaiden jääpalojen kanssa nautittuna. 

Jääpalojen lisäksi Metaxan kanssa nautittavaksi sopivat hyvin esimerkiksi sitrusmaut, appelsiini tai granaattiomena. 

Voit käyttää Metaxaa myös brandyn ja konjakkien sijaan cocktaileissa. Näin saat tutustakin drinkistä uuden, raikkaan sekoituksen. 
 

Tutustu Metaxan lisäksi valikoimassamme oleviin väkeviin juomiin.
 

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan