Mikä on nopein keino viilentää viini?

Viinin tarjoilulämpötilalla on suuri vaikutus viinin makuun, rakenteeseen ja aromeihin. Viinin tyyli sanelee sen, missä lämpötilassa se on paras tarjoilla. Monet viinit – erityisesti kevyet valkoviinit – ovat parhaimmillaan hyvin viilennettyinä. Viiniä voidaan viilentää usealla eri tavalla, ja tässä blogikirjoituksessamme kerromme muutaman hyvän keinon, miten saat viinisi kylmentymään nopeasti.

Viilennys jääkaapissa tai pakastimessa

Helpoin keino viilentää viini on laittaa se jääkaappiin tai pakastimeen. Punaviinin viilentämiseen jääkaapissa soveltuu hyvin niin sanottu 15 minuutin sääntö. 15 minuutin sääntö tarkoittaa, että punaviini säilytetään ensin huoneenlämmössä ja laitetaan sitten viilenemään jääkaappiin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Valkoviini puolestaan vaatii yleensä hieman kylmemmän tarjoilulämpötilan, ja siksi sen voi säilyttää jääkaapissa ja ottaa huoneenlämpöön 15 minuuttia ennen tarjoilua. Jääkaapissa viilentämisen ajaksi suositellaan 40 minuutista 2 tuntiin, jotta viinistä saadaan esiin paras maku.

Jos haluat viilentää viinin hieman nopeammin, laita se pakastimeen. Valkoviinit viilenevät pakastimessa sopivaksi yleensä 15-20 minuutissa ja punaviinit 5-10 minuutissa.

Viilennys jääpalakulhossa

Jos aikaa on vähän, viinin voi viilentää jääpalakulhossa. Laita ensin jääpaloja kulhoon noin kaksi kolmasosaa astian koosta. Lisää joukkoon vettä ja hieman suolaa, sillä suola laskee veden jäätymislämpötilaa. Laita pullo pystyasennossa astiaan. Veden pitäisi yltää pullon kaulan kohdalle. Pyöritä pulloa, jotta lämmin viini pullon sisällä sekoittuu, ja jotta suurempi osa viinistä on kosketuksissa kylmän pullon kanssa. Kuivaa pullo ennen tarjoilua. Punaviini viilenee jääpalakulhossa sopivaan lämpötilaan jopa kahdessa minuutissa ja valkoviini 5-10 minuutissa.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan