Miksi olutpullot ovat ruskeita?

Monet tunnistavat helposti olutpullon nähdessään sellaisen, mutta monikaan ei välttämättä tiedä, miksi olutpullot ovat pääosin väriltään ruskeita. Olutpullot ovat värillisiä, jotta olut säilyisi paremmin, mutta siihen on myös markkinointiin liittyviä syitä.


Lasia alettiin alunperin käyttämään pulloissa, koska se oli paras materiaali pitämään nesteen tuoreena pidempään. Kirkas lasi ei kuitenkaan ollut hyvä vaihtoehto, koska se päästi auringonvalon läpi helpommin ja pilasi oluen maun. Ruskea pullo puolestaan suodatti auringon UV-säteilyn paremmin ja piti oluen maun parempana huomattavasti pidempään.


Ruskea olutpullo on siis paras oluen maun kannalta, mutta edelleen kauppojen hyllyillä näkee myös vihreitä olutpulloja. Vihreiden pullojen käyttöön liittyy historiallisia syitä. Toisen maailmansodan aikaan ruskeille olutpulloille oli suuri kysyntä, eikä niitä ollut helposti saatavilla. Moni olutyritys jäi tällöin ilman ruskeita pulloja, ja heidän oli käytettävä vihreitä pulloja ruskeiden sijaan.


Yritykset käyttivät vihreitä pulloja laadukkaampien oluiden säilyttämiseen. Vihreä pullo kertoi siis kuluttajille, että kyseessä on laadukas olut, ja siitä tuli statussymboli. Nykyään vihreitä pulloja näkee edelleen käytettävän brändäys- ja markkinointitarkoituksissa. Esimerkiksi Heineken käyttää vihreitä pulloja ja luo sillä mielikuvaa laadukkaasta oluesta.


Mitä tulee kirkkaisiin lasipulloihin, modernin tekniikan ansiosta nykypäivän kirkas lasi voidaan päällystää UV-suojauksella, joten olut pysyy niissäkin yhtä tuoreena.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan