Miksi punaviini aiheuttaa päänsärkyä?

Me kaikki olemme kokeneet sen, kun juhlitun illan päätteeksi päätä alkaa särkeä. Usein se johtuu siitä, että on tullut nautittua hieman liikaa viiniä ja vettä on unohdettu juoda välissä. Yksinkertainen ratkaisu tähän on se, että muistaa pitää nestetasapainon kunnossa juomalla vettä yhdessä viinin kanssa.

Kuitenkin osalle tulee päänsärky jo pienestä määrästä punaviiniä. Mikä aiheuttaa tämän päänsäryn, ja kuinka siltä voi välttyä? Punaviinistä aiheutuvaan päänsärkyyn on oikeastaan kolme erilaista syytä:

Tanniinit

Tanniinit ovat yhdisteitä, joita esiintyy viinirypäleiden kuorissa, siemenissä ja varsissa. Tanniinit ovat erinomainen antioksidantin lähde, ja monille meistä ne eivät aiheuta mitään oireita. Jos huomaat punaviiniä juotuasi, että päätäsi alkaa särkeä, kyse voi olla tanniineista. Voit testata asian myös juomalla mustaa teetä, sillä musta tee sisältää paljon tanniineja.

Sokeri

Alkoholi ja sokeri ovat kaksi ainetta, jotka yhdistettynä saattavat aiheuttaa voimakasta päänsärkyä. Kun kehossasi on paljon alkoholia tai sokeria, tarvitset runsaasti vettä. Jos et juo sitä tarpeeksi, elimistösi alkaa ottaa vettä muista kehonosista, mukaan lukien pääsi. Kun vesimäärä vähenee, alkaa päänsärkykin voimistua.

Histamiinit

Histamiinit ovat kemikaaleja, joita vapautuu allergisissa reaktioissa. Punaviini saattaa aiheuttaa histamiinien vapautumisen kehossa, mikä voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten silmien kuivumista ja päänsärkyä.


Yleisesti luullaan sulfiittien aiheuttavan päänsärkyä, mutta näin asia ei kuitenkaan välttämättä ole. Sulfiitit voivat aiheuttaa astman oireita, mutta päänsärkyä ne eivät normaalisti aiheuta.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Viinin ja kalaruoan yhdistäminen
Seuraava artikkeli Viinin tilaaminen ravintolassa