Milloin viini on parhaimmillaan?

Sanonta kertoo, että viini paranee vanhetessaan, mutta milloin viini on parhaimmillaan? Kauanko viiniä pitäisi säilyttää vai pitäisikö se juoda heti oston jälkeen? Tässä blogitekstissä käymme läpi muutamia asioita viinin säilyttämiseen liittyen.

 

Viinin ikääntyminen – nuori vai vanha viini

 

Toiset pitävät nuorista viineistä, toiset puolestaan arvostavat pitkään kehittyneitä viinejä. Juotavaksi valmiita viinejä on tarjolla paljonkin. Niitä ovat esimerkiksi rosee- ja kuohuviinit, hanapakkausviinit sekä monet muut edulliset viinit.

Jos nuori punaviini tuntuu epämiellyttävän raa’alta ja tanniiniselta, silloin se saattaa olla makuusi liian nuorta. Silloin viinin kannattaa antaa levätä vielä jonkin aikaa, kuukaudesta vuoteenkin. Myös valkoviineissä kypsytys pehmittää viinin ärhäkkyyttä, mutta yleensä valkoviinejä voi juoda nuorempina kuin punaviinejä.

Parhaan vaiheensa ylittänyt viini menettää varsinaisen makunsa ja se saattaa tuntua tunkkaiselta. Ennakkoon on hankala tietää, miten viini kehittyy. Tämän vuoksi onkin mahdoton luvata, että nuorena epämiellyttävältä maistuva viini paranisi kypsytyksestäkään

 

Viinin kypsytykseen vaikuttaa myös viinin hinta

Viinin hinta voi olla hyvä vinkki siitä, kannattaako sitä kypsyttää vai ei. Esimerkiksi 15-20 euron hintaluokkaan sijoittuvat punaviinit ovat myyntiin tullessa noin 2-4 vuotiaita, joten niiden kannattaa antaa kypsyä pullossaan ja antaa maun parantua. Myös arvokkaammat nuoret valkoviinit sekä hienot jälkiruokaviinit kehittyvät varastossa. Parhaat viinit saattavat kehittyvät kymmeniä vuosia.

 

Suurin osa viineistä kannattaa juoda pian ostamisen jälkeen

 

Suurin osa viineistä on tehty juotaviksi pian ostohetken jälkeen. Erityisesti hedelmäiset valkoviinit, roseet sekä edulliset kuohuviinit eivät parane vuosien varastoinnista vaan menettävät hedelmäisyyttään. Myöskään hanapakkausviinejä ei ole tarkoitettu kypsytettäviksi.

 

Lue myös 5 myyttiä viinin säilyttämisestä.

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan