Minttukaakao ja muut lämpimät juomat kevättalveen

Talvi ja hiljalleen alkava kevät ovat loistavaa aika nauttia kuumia juomia takkatulen ääressä, retkeillessä tai rinneravintolassa. 

 

Lämpimien juomien ikisuosikit kuten minttukaakao, rommitoti tai Irish Coffee ovat loistava valinta kylmeneviin iltoihin tai termospulloon retkelle mukaan otettavaksi. Lue vinkit suosittujen talvisten juomien valmistukseen ja raaka-aineiden valintaan.

 

Kaakaot

 

Aikuiselle tutuin paikka nauttia kaakaota saattaa olla laskettelukeskuksen rinneravintola, ehkäpä minttuviinalla terästettynä. 

 

Suklainen kaakao syntyy veteen tai maitoon sekoitettavasta kaakaojauheesta tai sulattamalla kuumaan nesteeseen aitoa suklaata. Kaakaojuoman kruunaat kermavaahdolla ja vaahtokarkeilla.

 

Minttuviinan lisäksi voit terästää kaakaon esimerkiksi Baileysilla. Suosittelemme myös kokeilemaan, miltä punaviini maistuu suklaisen kaakaon kanssa nautittuna. 

 

Lue alta ohjeet kaakaojuomien valmistukseen.

 

Minttukaakao

 

Minttukaakao syntyy sekoittamalla lämpimään kaakaojuomaan Minttu Original Pepperminttiä. Kokeile ihmeessä myös juoman muita makuja, kuten Minttu Twist Polkaa, jonka karkkikepeistä tuttu makumaailma johdattaa jouluun. 

 

Alkoholittoman minttukaakaon valmistat lisäämällä kaakaon sekaan esimerkiksi pätkis-patukan tai minttuista makusiirappia.

 

Minttukaakaon resepti 

 

2 dl maitoa

2 rkl kaakaojauhetta tai tummaa suklaata oman maun mukaan

2 cl minttuviinaa

koristeluun kermavaahtoa ja vaahtokarkkeja

 

 • Valmista ensimmäisenä kaakao. Lämmitä maito kattilassa ja lisää maidon sekaan kaakaojauhetta tai tummaa suklaata haluamasi määrä.
 • Kaada kaakao kuumalle juomalle tarkoitettuun mukiin.
 • Sekoita joukkoon minttuviina, pätkis-patukka tai makusiirappi.
 • Lisää halutessasi vaahdotettu kerma ja vaahtokarkit juoman päälle

 

Baileys-kaakao

 

Mikä sopisikaan paremmin kaakaon kanssa nautittavaksi kuin kermalikööri, jossa maistuu kaakao ja suklaa? Saat kaakaon makuun syvyyttä sekoittamalla siihen Baileys Irish Cream -juomaa.

 

Baileys-kaakaon resepti 

 

2 dl maitoa

2 rkl kaakaojauhetta tai tummaa suklaata oman maun mukaan

2 cl Baileys Irish Cream -likööriä

koristeluun kermavaahtoa ja vaahtokarkkeja

 

 • Valmista ensimmäisenä kaakao liedellä lämmittämällä maito. Lisää maitoon kaakaojauhe tai tumma suklaa. 
 • Kaada kaakao mukiin ja sekoita joukkoon kermalikööri.
 • Halutessasi lisää kermavaahto ja vaahtokarkit.

 

Kaakaota ja punaviiniä

 

Suklaa ja punaviini ovat aina kuuluneet yhteen, joten miksipä et kokeilisi niiden makumaailmojen yhdistämistä myös kaakaojuoman tiimoilta?

 

Valitse laadukas kaakaojauhe tai sulata tumma suklaa juomaan itse. Makeat ja sokeriset kaakaojuomat eivät sovi punaviinin kanssa sekoitettavaksi vaan punaviini kaipaa kaakaolta syvyyttä ja tummuutta. Punaviiniksi voit valita esimerkiksi portviinin.

 

Punaviinin ja kaakaojuoman yhdistelmässä maistuu punaviinin tuoma happoisuus, tanniinisuus ja hedelmällisyys. Kaakao tuo juomaan makeutta, rasvaisuutta ja täyteläisyyttä. 

 

Hottiksen eli punaviinikaakaon resepti

 

⅓ punaviiniä

⅔ kaakajuomaa

kermavaahtoa

 

 • Valmista kaakao kattilassa.
 • Ota kattila pois liedeltä ja lisää punaviini. Laita juoma vielä hetkeksi takaisin liedelle, mutta varo keittämästä juomaa.
 • Annostele juoma mukiin.
 • Valuta juoman pintaan halutessasi löysäksi jätetty kermavaahto.

 

Rommitoti ja muut klassikot sekä uudet tuttavuudet

 

Kaakao ja glögi eivät suinkaan ole ainoat lämpimät, talveen sopivat juomat. Kokeile esimerkiksi rommitotia, Irish Coffeeta tai Italiasta tutun Aperol Sprizin lämmintä versiota, Aperol Hotia.

 

Rommitoti

 

Rommitoti valmistetaan rommista, kuumasta vedestä tai teestä. Juoma saa uusia makuvivahteita teemakua vaihtamalla ja makeutta kaipaava voi lisätä juomaan hunajaa tai sokeria. Jotkut ajattelevat myös lämpimän rommitotin helpottavan flunssan oireita.

 

Rommitotin resepti

 

2 dl vettä tai teetä

4 cl tummaa rommia

1 tl sokeria tai hunajaa halutessasi

 

 • Kuumenna ensimmäiseksi vesi tai tee.
 • Sekoita juoman joukkoon rommi ja sokeri tai hunaja.
 • Kaada juoma lämpimään mukiin ja nauti.

 

Irish Coffee

 

Irish Coffee on Irlannista kotoisin oleva klassinen lämmin kahvidrinkki. Juoma terästetään viskillä. Valitse juomaan laadukas ja tarpeeksi vahva kahvi. Innokkaimmat kahviharrastajat valmistavat juoman itse jauhamiinsa papuihin.

 

Irish Coffeen resepti

 

2 dl valmista kahvia

4 cl viskiä

1 rkl fariinisokeria

Halutessasi voit lisätä löysähköä kermavaahtoa juoman pintaan.

 

 • Valmista kahvi.
 • Lisää kahviin sokeria makusi mukaan ja sekoita.
 • Lisää viski ja sekoita.
 • Valuta kermavaahto juoman pinnalle.

 

Aperol hot

 

Aperol hot on italialaisen Aperol Sprizin talvinen, lämpimänä nautittava versio. Appelsiinimehua, valkoviiniä ja Aperolia sisältävän juomaan voit lisätä myös kesäisen version tapaan appelsiinilohkoja. Voit myös kokeilla, miten glögimausteet juomassa maistuvat.

 

Aperol hot -resepti

 

0,5 dl appelsiinimehua 

1,5 dl valkoviiniä

4 cl Aperol Spriz

glögimausteita halutessasi

 

 • Mittaa kaikki juomat kattilaan ja lämmitä, lisää halutessasi myös glögimausteet. Ota kattila pois liedeltä, juuri kun seos alkaa kiehumaan.
 • Kaada juoma kuumaa kestävään lasiin tai mukiin.
 • Lisää juomaan appelsiinilohkot ja nauti.

 

Tarjoa kuuman juoman kanssa suolaista tai makeaa

 

Lämpimiä juomia nautitaan useimmiten seurustelujuomina ruokajuomien sijaan. Vaikka glögit ja muut kuumat juomat eivät ole parhaimmillaan aterioiden kanssa nautittaessa, voi niiden kanssa tarjoilla monenlaista pientä naposteltavaa.

 

Voit tarjota juomien kanssa esimerkiksi paahdettuja pähkinöitä, sillä pähkinät sopivat loistavasti kuumien juomien kanssa nautittavaksi. Kokeile myös suklaata ja kuivattuja tai tuoreita hedelmiä. Esimerkiksi päärynä, persimon tai viikunalohkot ovat kokeilemisen arvoisia. 

 

Myös voimakkaat maut, lihatapakset ja juustot sopivat juomien kanssa nautittavaksi. Glögin kanssa sinihomejuusto ja pipari on lyömätön yhdistelmä.

 

Jos intoa riittää, voit koota lämpimien juomien kanssa tarjottavaksi suosiossa olevan “platterin”. Platterilla tarkoitetaan esimerkiksi puisen leikkuulaudan päälle kauniisti aseteltuja juustoja, lihoja, hedelmiä ja pähkinöitä. Lue lisää, miten onnistut juustotarjottimen kokoamisessa.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan