Mistä oluen väri tulee?

Oluen väri voi vaihdella kullankeltaisesta aina tummiin, lähes mustiin sävyihin. Oluen valmistuksessa käytetään kuitenkin aina neljää perusraaka-ainetta: mallasta, humalaa, vettä ja oluthiivaa. Herääkin kysymys, mistä oluen väri tulee. Vastaus on yksinkertainen. Värin vaihtelun aiheuttaa mallas.

Olutmallas valmistetaan itäneestä ohrasta, joka kuivatetaan kuivatussiilossa ja rouhitaan pienemmäksi. Kuivausprosessin pituus ja lämpötila määrittävät sen, minkä väristä olutmaltaasta ja valmiista oluesta tulee. Vaalea olut syntyy vaaleasta maltaasta, ja silloin kuivatusprosessi on nopea ja viileä. Vaaleaa olutta tehdessä idätetty ohra kuivatetaan mahdollisimman nopeasti korkeintaan 85 asteessa. Tumma olut puolestaan vaatii itäneen ohran pitkän kuivatuksen, ja lämpötila on noin 100 astetta. Lisäväriä voidaan saada myös lisäämällä olueen paahtomallasta, jolloin mallasta paahdetaan jopa 200 asteessa.

Käymisprosessissa käytetään yleensä olutmallasta, joka on monen mallaslaadun sekoitus. Näin oluen väristä saadaan juuri halutunlainen.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan