Mistä tunnistat virheellisen viinin?

Viineissä on harvoin virheitä, mutta viallisiakin viinejä joskus tulee vastaan. Tarkastellaan seuraavaksi mitkä ovat viinien yleisimmät virheet ja mistä ne tunnistaa.


Korkkivika

Korkkivika on kenties yleisin virhe viineissä. Korkkiviaksi kutsutaan viineissä esiintyvää virhearomia, joka latistaa juoman hedelmäisyyttä ja antaa pahimmillaan maamaisen tai homemaisen tuoksun. Korkkivika on yleisin luonnonkorkilla suljetuissa pulloissa. Korkkivian voi aiheuttaa lukuisa joukko kemiallisia yhdisteitä, joista yleisin on trikloorianisoli eli TCA.


Hapettuminen ja etikoituminen

Viinin hapettumisen huomaa siitä, että juoma on menettänyt raikasta hedelmäisyyttään ja maku on siksi lattea. Tyypillistä on myös nahistuneen omenan aromi.?Jos viini saa liikaa happea, saattaa etikkahappobakteerien toiminta aktivoitua, mikä antaa viiniin lisäksi etikan makua. Kyseistä ilmiötä kutsutaan etikoitumiseksi.?Hapettuminen vaikuttaa myös viinin väriin. Valkoviinit muuttuvat rusehtaviksi ja punaviineissä värin voimakkuus vähenee.


Jälkikäyminen

Näkyykö viinissäsi kuplia? Silloin viinissä on saattanut tapahtua jälkikäymistä. Yleensä myös viinin aromi on tällöin virheellinen, ja viini saattaa muuttua sameaksi. Jälkikäymisen syynä on, että juomaan on syystä tai toisesta jäänyt viinihiivaa tai muita mikro-organismeja.


Viinikivi

Viinikiven tunnistaa pienistä kiteistä, jotka muistuttavat kidesokeria tai lasinpalasia. Punaviinissä viinikiveä voisi luulla viiniköynnöksen palaksi. Viinikiveä syntyy, kun rypäleviinin luonnostaan sisältämä kalium ja viinihappo reagoivat keskenään. Ne synnyttävät viinihapon suolaa eli kaliumvetytartraattia, joka saostuu pullon pohjalle. Viinikiveä syntyy yleensä helposti, jos viiniä säilötään pitkään viileässä tilassa.


Sakka

Sakka on toinen viineissä luonnollisesti esiintyvä ilmiö. Sitä muodostuu väistämättä pullokypsytyksen yhteydessä, mutta myös joissakin nuorissa viineissä voi olla sakkaisuutta. Syynä saattaa olla, että viinintuottaja ei ole halunnut suodattaa viiniään voimakkaasti, sillä se vähentää sakan lisäksi makuaineita.


Viinikivi ja sakka eivät ole varsinaisesti virheitä vaan enemmänkin kauneusvirheitä, sillä niistä ei ole haittaa viinin makuun.

Viewed: 1597

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan