Mitä konjakki on?

Kaikki konjakki on brandya, mutta kaikki brandy taas ei ole konjakkia. Konjakki on sellaista brandya, joka tehdään Ranskassa Cognacin alueella kasvaneista valkoisista viinirypäleistä. Konjakki on siis viinistä tislattu rypäleviina ja yksi brandyn alalajeista. Konjakin teossa käytetään yleensä jotain näistä kolmesta rypäleestä: Trebbiano Toscano, Folle Blanche tai Colombard. Muitakin rypäleitä saattaa esiintyä, mutta niiden osuus on pieni.

Tislaamisen jälkeen syntynyttä raakaa konjakkia kutsutaan ”elämänvedeksi” (eau-de-vie). Elämänvesi on väritöntä, ja se laitetaan kypsymään tammitynnyreihin vähintään kahdeksi vuodeksi. Useimmat konjakit ovat eri elämänvesien sekoituksia, ja hyvän sekoituksen luominen on erittäin vaativaa työtä. Konjakin väri tulee sen iästä, eli mitä iäkkäämpää konjakki on, sitä tummempaa se on. Markkinoilla on pääasiassa kolmea eri konjakkityyppiä:

V.S. (Very Special) on konjakkia, jonka nuorinta elämänvesierää on kypsytetty vähintään kaksi vuotta.

V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) on konjakkia, jonka nuorinta elämänvesierää on kypsytetty vähintään neljä vuotta.

X.O. (Extra Old) on konjakkia, jonka nuorinta elämänvesierää on kypsytetty vähintään kuusi vuotta, mutta keskimäärin lähes jopa 20 vuotta.

Yli 90 % konjakkimarkkinoista hallitsevat pääasiassa neljä suurta brändiä: Hennessy, Martell, Remy Martin ja Courvoisier.

Konjakkia voidaan nauttia sellaisenaan tai juomasekoituksessa. Sitä suositaan etenkin kahvin ja suklaan kanssa nautittavaksi.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Viinin tilaaminen ravintolassa
Seuraava artikkeli Vinkit rapujuhliin