Mitä tanniinit ovat?

Tanniineilla on monen viininjuojan keskuudessa huono maine. Monet haluavatkin juoda sellaista punaviiniä, jossa on mahdollisimman vähän tanniineja. Tanniinien välttelyn syitä ovat yleensä, että ne aiheuttavat päänsärkyä ja saavat viinin maistumaan karvaalta. Mitä tanniinit oikeastaan ovat?

Tanniini on fenolinen uuteaine, jota esiintyy kaikissa kasveissa ja omenien sekä pähkinöiden kuorissa. Tanniinin tehtävä on parantaa viinin säilymistä, joten se on luonnollinen säilöntäaine. Erityisesti nuorissa punaviineissä on paljon tanniineja, ja ikääntyneemmissä viineissä ne pehmenevät.

Tanniinit liukenevat viiniin rypäleiden kuorista ja siemenistä. Valkoviineissä ei ole tanniineja, koska valkoviinirypäleestä irrotetaan kuoret ennen käymisprosessia. Paljon tanniineja sisältäviä rypälelajikkeita ovat Syrah, Cabernet Sauvignon ja Nebbiolo. Vähän tanniineja sisältäviä rypälelajikkeita ovat Pinot Noir, Barbera ja Grenache.

Tanniinien maku koetaan usein karvaaksi, mutta hyvissä viineissä tanniinit voivat maistua jopa silkkiseltä ja samettiselta. Tanniinien aiheuttamasta päänsärystä on kiistely, ja moni tutkija on sitä mieltä, että päänsäryn laukeaminen tietyntyyppisten viinien juomisesta on luonteeltaan psyykkistä.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan