Näin aloitat viskien harrastamisen

Viini ei ole ainoa juoma, jota harrastetaan. Viskien harrastaminen on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulla. Näin pääset jyvälle harrastuksesta.


Viskiä harrastetaan keräämällä ja maistelemalla. Viskit eivät muutu enää miksikään pullossa. Jos viski on pullotettu 10-vuotiaana, se säilyy sellaisena vatsaan asti. Toki oikea säilyttäminen vaikuttaa makuun. Oikeaoppisesti säilytät pullon viileässä, hämärässä - ja korkki kiinni.


Viskin maistelua voi kokeilla tasting-tilaisuuksissa tai hypätä rohkeasti omaan maisteluun. Aloittelijalle viskin kanssa tärkeintä on juoman sielun tunteminen, eivät täsmällisen oikeat termit. On kuitenkin muutamia asioita, jotka kannattaa tietää.


Nauti viskit huoneenlämpöisenä. Jääpalojen lisääminen juomaan voi olla joidenkin makuun, mutta viskin makua se heikentää. Sen sijaan pelkkää vettä voi lisätä tipan tai pari, jos samaa viskiä maistellaan useamman kerran.


Viski tarjotaan tulppaania muistuttavasta, pienehköstä lasista. Hätätapauksessa voi juoman kaataa myös viinilasiin (ei kuitenkaan samalla mitalla). Tärkeintä on, että juoma pääsee liikkumaan lasin pohjalla, ja kapeneva suuaukko pitää aromit kasassa.


Tasting kannattaa aloittaa pyöräyttämällä juomaa lasissa. Samalla voi tutkia juoman väriä ja tuoksua. Älä kuitenkaan työnnä nenääsi liian lähelle juomaa. Viski on voimakasta ja liian innokas nuuskija saa nenilleen.


Viskiä siemaistaan suuhun nautiskellen. Kyseessä ei ole shotti, joka on tarkoitus nielaista yhdellä kertaa. Juomaa pyöritellään suussa hetken aikaa ja kokeneemmat voivat avata suuta, jotta ilmaa pääsee sekoittumaan juomaan.


Viskiharrastajat eivät saamastaan juomasta luovu, vaan maisteltava annos nielaistaan. Sylkykupit kuuluvat viinimaailmaan. Hyvän tastingin määrittäjä ei ole juomien määrä. Jo kolme makua ja muutama ystävä siihen kylkeen takaavat upean kokemuksen.


Jos luit tänne asti, olet valmis maisteluun!

Viewed: 2266

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan