Näin arvioit onko alkoholijuoma juomakelpoista

Alkoholijuomatkin voivat pilaantua ja pilaantuminen voi johtua useasta eri seikasta. Pahin vihollinen alkoholijuomille on auringonvalo sekä korkea lämpötila.

 

Pilaantuuko viini? Onko pilantuneen viinin juominen vaarallista? Mistä tunnistaa korkkivikaisen viinin? Pilaantuuko siideri, entä olut? Alkoholijuomien säilyminen voi mietityttää ja säilyvyyteen vaikuttaakin vahvasti se, mistä alkoholijuomasta on kyse.
 

Miten pitkiä aikoja eri juomat säilyvät?

 

Parhaiten, jopa avattuina, säilyvät väkevät alkoholijuomat, mutta niiden maku voi muuttua jo puolessa vuodessa avaamisen jälkeen. 

 

Olut pilaantuu taasen nopeammin ja olutpullojen parasta ennen päiväystä kannattaa pitää silmällä, mutta myös oluen säilytys vaikuttaa sen hyvänä pysymiseen. Siideri säilyy yleensä kauemmin kuin olut, noin vuoden verran.

 

Arvoviinit voivat säilyä oikein säilytettyinä ja avaamattomina vuosikymmeniä. Edullisia viinejä vuodet eivät kuitenkaan yleensä kohtele hyvin, eikä niitä ole tarkoitettu säilytettäviksi. Lue lisää viinin säilytyksestä

 

 

Miten tarkistaa, onko alkoholijuoma juomakelpoista?

 

Jos olet aikeissa juoda alkoholijuomaa, jota olet säilyttänyt valoisassa ja lämpimässä paikassa, kannattaa juoman kunto tarkastaa ennen sen nauttimista. Myös pullokoko vaikuttaa juomien säilymiseen. Esimerkiksi viineissä 0,75 litran tai sitä suuremmat pullot kestävät säilytystä pidempään.

 

Tutki pakkauksen kunto

 

Tarkista ensimmäiseksi, onko pakkaus avattu vai avaamaton. Onko pakkaus päällisin puolin hyvässä kunnossa? Miltä juoma näyttää pakkauksen sisällä? 

Panimotuotteissa sekä hanaviinipakkauksissa on usein parasta ennen -merkintä, jälkimmäisissä vielä lisäksi pakkauspäivä. 

 

Tutki juoman ulkonäköä

 

Onko juoma kirkasta vai onko siihen muodostunut sakkaa? Onko väri haalistunut? Viinien pohjalle syntyy normaalisti sakkaa etenkin pullokypsytyksessä, joten siitä ei kannata huolestua. Sen sijaan liköörin pohjalle syntynyt sakka kertoo, että juoma voi olla pilalla.

 

Haista juomaa

 

Haiseeko juoma oudolle? Jos juomassa tuoksuu jokin normaalista poikkeava aromi, on juoma luultavasti pilaantunut. Kannattaakin luottaa omaan hajuaistiin ja arviointikykyyn. 

 

Korkkivikainen viini on yksi yleisimmistä viinin makua muuttavista virheistä. Korkkivikaisen viinin tunnistat maamaisesta tai homeisesta tuoksusta. Yleisin korkkivika on viinipulloissa, joissa on luonnonkorkki.

 

Maista juomaa 

 

Juoman maistaminen antaa todennäköisesti viimeisen varmuuden sille, onko juoma juotavissa vai onko se mennyt pilalle. Makuvirheet yleensä maistaa helposti. Pilaantuneen juoman maistaminen ei ole vaarallista, mutta pilaantunutta juomaa ei kannata sen enempää juoda vaan hävittää se. 

 

Mietityttääkö, onko pilaantuneen viinin juominen vaarallista? Jos maistamisen jälkeen tulet siihen lopputulokseen, että viini on juotavaa, ei sen juominen yleensä ole vaaraksi sinulle.

 

Haluatko oppia lisää siitä, miten säilyttää alkoholijuomia oikeaoppisesti? Lue aiheeseen liittyvä blogiteksti täältä.

 

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan