Näin arvostelet oluen oikein

Moni pitää oluiden arvostelua turhana prosessina ja pelkästään vannoutuneiden olutharrastajien puuhana. Oluen arvostelu kuitenkin kehittää makuaistiasi, joten tässä on listattuna arvostelukriteerit, joihin on syytä keskittyä. Prosenttimerkintä tarkoittaa sitä, kuinka suuri painotus kyseisellä ominaisuudella kannattaa olla oluen arvostelukokonaisuudessa.

Ulkomuoto = 6%

Tämän on usein ajateltu olevan merkityksetöntä, mutta ulkonäkö asettaa odotuksia ja on usein merkki hyvistä tai huonoista asioista. Kaada olut puhtaaseen lasiin ja nosta se silmien tasolle. Kuvaile oluen väriä, vaahtoa ja selkeyttä. Esimerkiksi: Vaalea, kultainen, ruskea, selkeä, himmeä, samea, vilkas, kutsuva, vaahtoava, kermainen.

Tuoksu = 24%

Suurin osa olutkokemuksesta tulee tuoksun kautta. Kuvaile mallasta, humalaa, hiivaa ja muita aromeja. Esimerkiksi mallas voi olla makea, paahtava, savuinen tai paahdettu. Humala puolestaan voi olla karvas, pihkainen tai mausteinen.

Maku = 40%

Kylmä olut yleensä kätkee makuja, joten anna oluen ensin lämmetä hieman ennen maistamista. Kuvaile maltaan ja humalan makua sekä oluen jälkimakua. Oluen maku on yleensä samankaltainen kuin tuoksukin. Mieti, onko oluessa tietty hallitseva ainesosa tai maku. Muistuttaako maku jotain tiettyä ruokaa tai asiaa? Maista, anna oluen lämmetä suussa, nielaise ja hengitä sitten ulos.

Suutuntuma = 10%

Kuvaile, miltä olut tuntuu suussa. Esimerkiksi tasainen, terävä, kevyt, raskas, rasvainen, ohut, vetinen, sileä, raaka, karkea. Maista olutta toisen kerran ja keskity pelkästään suutuntumaan.

Kokonaisuus = 20%

Kuvaile, millainen kokemus oluen maistaminen oli. Mikä oli miellyttävää, ja oliko jokin asia vastenmielistä?

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan