Ohjeet viininmaisteluun - näillä vinkeillä onnistut

Oletko koskaan ajatellut järjestää viininmaistajaisia? Kuka tahansa voi oppia tutkimaan viinien eri ominaisuuksia, sillä siihen tarvitaan vain lasillinen viiniä ja hieman keskittymistä. Näillä muutamilla vinkeillä onnistut viininmaistajaisissa.

 

1.    Tutki katseella

Tutki viiniä katseella. Katso sitä mieluiten neutraalin valon alla. Tarkista viinistä väri, sameus ja viskositeetti. Tähän vaiheeseen ei kulu kuin muutama sekunti.

 

2.    Haista

Kun haistat viiniä ensimmäisen kerran, ajattele ensin suurempaa kokonaisuutta ja sitten pienempiä yksityiskohtia. Löytyykö viinin tuoksusta esimerkiksi hedelmiä? Mieti sen jälkeen, löytyykö esimerkiksi valkoviinistä sitrushedelmiä tai trooppisia hedelmiä, tai löytyykö punaviineistä punaisia, sinisiä tai mustia hedelmiä?

 

3.    Maista

Arvioi viinin makua, koostumusta ja pituutta. Muista kuitenkin, että niellessäsi viinin sen aromit ja maku saattavat muuttua.

Maku: Kieli maistaa suolaisen, happaman, makean ja katkeran maun. Kaikissa viineissä on hieman hapan maku, koska viinirypäleet ovat luonnostaan happamia. Viinin happamuus vaihtelee ilmaston ja rypäleen tyypin mukaan. Joissakin valkoisissa pöytäviineissä on jäljellä pieni annos rypäleen sokereita, mikä antaa viinille luonnollisen makeuden. Viinin makeutta ei voi haistaa, sillä vain kieli voi havaita makeuden. Vain harvoissa viineissä on suolaisuutta, mutta joissakin puna- ja valkoviineissä tätäkin esiintyy.

Koostumus: Kosketa kielellä viiniä, ja tutki sen koostumusta. Etanolin vuoksi havaitsemme viinin koostumuksen olevan ”rikkaampi” kuin veden.  Myös viinin tanniinit on mahdollista havaita kielellä, yleisimmin karvaana makuna.

Pituus: Viinin maussa on omat vaiheensa eli alku, keskikohta ja loppu. Tarkastele, kuinka kauan viinin maku kestää suussa, ja kuinka pitkään eri vaiheet kestävät. Laadukkaan viinin tunnistaa mm. pitkäkestoisesta mausta.

 

4.    Ajattele

Kun olet maistellut viiniä, mieti seuraavia kysymyksiä: Onko viinin maku tasapainossa vai epätasapainossa (esimerkiksi liian hapan, liian alkoholimainen, liian tanniininen)? Pidätkö ylipäätään maistamastasi viinistä? Oliko viini ainutlaatuinen ja unohtumaton? Oliko viinissä jotain ominaisuuksia, jotka tekivät sinuun vaikutuksen?

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Punaviinikastike
Seuraava artikkeli Esittelyssä toukokuun uutuusviinit