Oluen säilytys ja tarjoilu

Oluen säilytys ei ole rakettitiedettä: suojaa olut valolta ja lämmöltä, sillä ne heikentävät oluen laatua. 


Olut säilyy parhaiten pimeässä ja viileässä paikassa ja suurin osa oluista viihtyy 10–15 asteisessa säilytyslämpötilassa. Jos lämpötila nousee korkeammaksi, lyhenee oluen ikä. 

 

Kätevä nyrkkisääntö oluen säilytyslämpötilan valintaan on: mitä matalampi alkoholipitoisuus, alhaisempi säilytyslämpötilan tulisi olla ja mitä korkeampi alkoholipitoisuus, sitä korkeammassa lämpötilassa olut tulisi säilyttää.

 

Oluen ikäännyttäminen

 

Monet oluet hyötyvät ikäännyttämisestä samalla tavalla kuten viinikin. Tämä ei kuitenkaan koske tavallisia oluita, jotka säilyvät noin 3-6 kuukautta – tällaiset oluet on tehty säilyttämisen sijaan juotavaksi.

Ikäännyttämisestä hyötyvät oluet, jotka vaativat tarkkaa säilyttämistä ja kypsyttämistä. Tällaisia oluita ovat muun muassa vintage-oluet, imperial stout-oluet, vahvat belgialaiset alet ja vanhat ale-oluet.

 

Joskus olut voi olla pilaantunutta jo ostettaessa. Lue blogistamme vinkit siihen, kuinka välttää ostamasta pilaantunutta olutta.

 

Oluen säilyttäminen jääkaapissa

 

Lämpimän huoneen sijaan olut säilyy paremmin viileässä jääkaapissa. 

Jos oluessa on luonnonkorkki, sitä ei kuitenkaan kannata säilyttää jääkaapissa pitkiä aikoja. Tämä johtuu siitä, että olut voi kuivua pitkästä jääkaappisäilytyksestä. Luonnonkorkkista olutpulloa kannattaa säilyttää pystyasennossa. Muita oluita voi säilyttää myös kallellaan kuten viinipulloja.

 

Lue lisää oluen säilyttämisestä.


Oluen tarjoilu


Jos haluat parantaa olutkokemusta, kiinnitä huomiota oluen tarjoiluun. Se, miten olut tarjoillaan on tärkeä osa olutkulttuuria. Kun kiinnität extrahuomiota oluen tarjoiluun, saa se myös oluen maistumaan paremmalta.

 

Tarjoile olut sopivassa lämpötilassa

 

Olut kannattaa aina tarjoilla oikessa lämpötilassa, jolloin oluen maku on parhaimmillaan.

Vaaleat oluet tarjoillaan noin +4 asteisina. Liiian lämpimänä vaalean oluen happamat aromit voivat muuttua liian voimakkaiksi. 

Tummat oluet tarjoillaan puolestaan noin +10 asteisina, jotta runsaat maut pääsevät oikeuksiinsa. Kannattaa muistaa, että oluen lämpötila nousee muutaman asteen, kun sen kaataa lasiin.

 

Valitse oikeanlainen olutlasi

 

Oikeanlainen olutlasi on osa olutnautintoa. Eri oluttyypit tarjoillaan eri tyylisistä laseista ja eri tyypeille on olemassa omat lasinsa. Valitsemalla oikeanlaisen, juuri kyseiselle oluttyypille tarkoitetun lasin, saat oluen aromit ja ulkonäön parhaiten esiin. 

Kerromme seuraavaksi yleisimmistä olutlasityypeistä.

 

Pint – tuoppi


Pint-lasi on tunnetuin olutlasi. Tätä lasia kutsutaan usein nimellä “tuoppi” ja se on kaikista yleisin lasi, jota näkee pubeissa ja baareissa. Siitä tarjoillaan yleensä vaaleaa lageria.


Weizen – vehnäolutlasi


Weizen-lasi on tyylikäs ja pitkä lasi, jonka on pohjastaan kapeahko. Lasi kapenee keskiosaa kohden entisestään ja suuaukko on taas leveämpi. Lasin muoto tuottaa vehnäoluelle tyypillisen vaahtokukan.


Snifter – konjakkilasi


Snifter-lasia on keskeltä leveä ja kapenee suuta kohti. Tätä lasia käytetään yleensä konjakille ja brandylle, mutta ne sopivat erinomaisesti myös aromikkailla ja vahvoille olyttyypeille, kuten barley wine, eisbock ja imperial stout.


Stange


Stange on sylinterimallinen, perinteinen saksalainen olutlasi. Se on muodoltaan pitkä ja kapea. Se on tarkoitettu hienommille oluille vahvistamaan niiden mallasta ja nyansseja. 

Stange-lasia kutsutaan myös Kölsch-lasiksi, koska siitä juodaan kölsch-tyylistä olutta.

Lue lisää olutlaseista.


Oluen kaataminen


Oluen kaataminen itsessään on taidetta ja osa oluen nauttimiskokemusta. 

Eri oluttyypit kaadetaan lasiin hieman eri tavalla ja oluen kaatamistekniikka vaikuttaa vaahdon muodostumiseen. Jaamme seuraavaksi vinkit oluen oikeaoppiseen kaatotekniikkaan, jota voit soveltaa yleisimpiin olutlaseihin ja oluihin.

 

  1. Käytä aina puhdasta lasia. Likainen lasi saattaa sisältää oljyjä tai jäämiä edellisestä oluesta, mitkä haittaavat oluen makua.
  2. Pidä lasi 45 asteen kulmassa, kun kaadat siihen olutta. Tähtää olutta kaataessa kallistetun lasin keskiosaan. Voit jättää ilmaa lasin ja pullon väliin.
  3. Puolessa välissä kaatamista nosta lasi pystyyn ja jatka kaatamista tähdäten lasin keskiosaan. Näin saat aikaan täydellisen vaahdon oluen päälle.


Lue lisää oluen oikeaoppisesta kaatamisesta. Lue myös, miten maistella oluita oikeaoppisesti.

 

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan