Olut eri kulttuureissa

Olut on maailman suosituin juoma ja siksi se onkin suuri osa eri maiden kulttuuria. Eri sosiaaliset tapahtumat ja perinteet yhdistetään oluen juomiseen kuten festivaalit, urheilutapahtumat ja muut juhlat. Vaikka oluttyypit eroavat maakohtaisesti, on oluen juominen kuitenkin maailmanlaajuista.

 

Saksa


Saksa on olutmaa- tämä on aivan itsestään selvää. Käyttäen vain neljää ainesosaa saksalaiset panimot ovat onnistuneet luomaan 5500 olutbrändiä. Mikä parasta, tämä luku vain kasvaa sillä Saksassa tuodaan joka viikko uusi olut markkinoille. Mikään muu maa ei tuota yhtä paljon olutta kuin Saksa. Alkoholin juominen julkisilla paikoille on laillista ja siksi olut on sopiva juoma tilanteeseen kuin tilanteeseen.


Moni yhdistää Saksan kuuluisaan Oktoberfestiin ja ei ole ihmekään sillä se tunnetaan yhtenä tunnetuimpana symbolina Saksan juomakulttuurista. Tämä kaksi viikkoa kestävä tapahtuma on nostanut esille Munichin panimot. Myös muualla maailmassa järjestetään Oktoberfestejä samaan aikaan alkuperäisen juhlan kanssa.


Lue lisää saksalaisista oluista


Tässä vielä 5 mielenkiintoista faktaa saksalaisesta olutkulttuurista

 

Tšekki


Tsekeissä kulutetaan vuosittain olutta eniten asukasta kohden maailmassa.  Kulutus on jopa suurempi kuin muissa olutmaissa kuten Saksassa, Irlannissa ja Belgiassa. Olut on erittäin halpaa Tsekeissä ja siksi sitä juodaan niin paljon. Tiesitkö, että Prahassa olut on halvempaa kuin pullotettu vesi? 

 

Yleensä haluaisit olutlasissasi olevan mahdollisimman vähän vaahtoa, eikö vain? Tsekeissä tämä on toisin sillä moni tsekkiläinen haluaa puolen tuopista olevan vaahtoa. Tämä saattaa vaikuttaa kummalliselta ajatukselta, mutta ennen vanhaan se oli yleinen tapa testata oluen laatu. Tällöin pystyttiin maistamaan niin makea vaahdon maku kuin myös oluen kitkeryys.


Suuri määrä olutharrastajia matkustavat olutfestivaaleille Tsekkeihin. Pilsenissä Urquell-panimon järjestämä kaksipäiväinen festivaali on kokemisen arvoinen. Lisäksi Prahassa pidetään 17 päivää kestävä olutfestivaali, jossa on mukana 70 erityyppistä tsekkiläistä olutta.


Tässä vielä 4 tsekkiläistä olutmerkkiä, joihin kannattaa tutustua.

 

Belgia


Belgialla on yksi monipuolisimmista olutkulttuureista koko maailmassa. Belgiassa olut on enemmän kuin juoma- sitä ympäröi erilaiset perinteet, jotka ovat edelleen tärkeä osa belgialaisten elämää. Belgiassa on yhä 150 panimoa ja moni näistä ovan perheiden omistuksessa.  Maassa järjestetään olutfestivaaleja melkein joka viikko, mitkä keräävät tuhansia vierailijoita.


Belgialainen olutkulttuuri on luonut hienostuneen olutruokakulttuurin. Ravintolat tarjoavat laajan valikoiman oluita, käyttävät oluita ruoanvalmistuksessa ja tarjoilevat huolellisesti valittuja oluita ruoan kanssa. Olutta käytetään myös usein erilaisten kastikkeiden valmistamiseen. Belgiassa oluen ja viinin yhdistäminen ruoan kanssa ovat yhtä tärkeitä.


Tsekkaa tästä 3 suosittua belgialaista olutmerkkiä.

 

Hollanti


Tiesitkö että Hollanti on maailman suurin oluen viejä? Hollanti tunnetaan vaaleista lagereista, joista tunnetuimmat ovat Heineken ja Grolsch. Näiden tuotemerkkien oluita viedään ympäri maailmaa. Amsterdamin kadut ovat täynnä niin perinteisiä olutbaareja, joista löytyy ikonisia oluita kuin moderneja gastropubeja, joissa uudet oluttyylit yhdistyvät hollantilaisen ruoan kanssa. Hollannissa yleensä tarjoillaan olut pienistä laseista, minkä tarkoituksena on säilyttää oluen maku. Tämä tekee eri oluttyyppien maistelusta helppoa.


Vaikka vaalea lager muodostaa suurimman osan oluen kulutuksesta ja tuotannosta Hollannissa, hollantilaiset panimot valmistavat myös muita oluttyyppejä, kuten esimerkiksi "witbier" (valkoinen olut). Sen virkistävän maun ja matalan alkoholipitoisuuden takia witbier olutta juodaan usein kesäisin. Witbier on hieman hedelmäisempi kuin muut samankaltaiset oluet. Monet käsityöläispanimot Hollannissa tuottavat omaa witbier olutta.

 

Tutustu tunnettuihin hollantilaisiin olutbrändeihin.

Viewed: 2014

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan