Olut ja juusto – oluen ja juuston yhdistäminen

Oletko oluen, mutta myös juustojen ystävä? Juustojen maisteluun yhdistetään useimmiten erilaiset viinit, mutta siinä missä viinit, myös olut ja juustot sopivat yhteen. 

 

Juustotarjotin ja erimakuiset oluet ovat erinomainen tarjottava illanistujaisiin. Juustot toimivat myös alkupaloina ja jälkiruokapöydässä. Vaihtelu virkistää – vaihda siis vaihtelun vuoksi viini olueen.

 

Nappaa alta vinkit oluen ja juuston yhdistämiseen, tai jos olut ja juustot eivät ole sinun juttusi, lue vinkit viinin ja juuston yhdistämiseen

 

Oluen ominaisuudet juuston kanssa

 

Olut sopii erinomaisesti juuston kanssa nautittavaksi sen maun ja hiilidioksidin takia. 

Kun valitset oluen oikein, siinä on kaikki vastamaut juustolle:

  • oluen pehmeä maltaisuus tasapainottaa juustojen suolaisuutta
  • humalan karvaus leikkaa juustojen tuhtia makua.

Oluen hiilidioksidi leikkaa juuston rasvaista makua muuttaen juuston maun hieman kevyemmäksi. Hiilidioksidi myös puhdistaa suun juuston jättämästä rasvasta. Juustot puolestaan korostavat oluiden hedelmäistä makeutta ja pehmeyttä.

 

Juustotarjotin ja olut
 

Oluen kanssa voit tarjota joko runsaan tai pelkistetymmän juustotarjottimen

Muutamalla perussäännöllä pääset alkuun juustojen ja oluiden yhdistelyssä. 

  1. Väkevämmille juustoille kannattaa valita olut, jossa on runsaasti makua. 
  2. Kevyemmille juustoille suosittelemme valitsemaan hedelmäisen ja raikkaan, vaalean oluen. 

 

Juustojen kanssa maisteltavaksi kannattaa valita olut, jossa alkoholiprosentti on korkeampi kuin 5. Vahvemmat oluet eivät piiloudu juustojen makujen alle, vaan antavat vastusta juuston makujen kehittymiselle. 

 

Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun oluen ja juuston yhdistämisessä, mutta muista, että erinomaisia oluen ja juuston yhdistelmiä on olemassa rajattomasti!

 

Juustojen lisäksi olut sopii loistavasti myös rasvaisen ruuan kylkeen.
 

Juusto ja olut – mitä minkäkin juuston kanssa?

 

Jotta juusto- ja oluthyllyllä valintojen tekeminen olisi helpompaa, olemme listanneet sinulle muutaman helpon vaihtoehdon juuston ja oluen yhdistämiseksi. Kokeile yhtä tai kaikkia makuyhdistelmiä!

 

Kermaiset valkohomejuustot 

Brie ja Camembert ovat pehmeitä ranskalaisia valkohomejuustoja. Brie sopii nautittavaksi IPA-oluen kanssa. Camembert puolestaan sopii erinomaisesti saison-oluiden kanssa. Kannattaa myös kokeilla belgialaista lambic-olutta brien ja camembertin kanssa.


Vuohenjuusto

Vuohenjuusto on täyteläinen ja rasvainen juusto, joka sopii yhteen monen eri tyylisen oluen kanssa. Esimerkiksi raikas vehnäolut, tripel tai saison-oluet sopivat yhdistettäväksi vuohenjuuston kanssa.


Sinihomejuusto 

Vahva ja suolainen sinihomejuusto vaatii rinnalleen tuhdimman oluen. Stout tai porter -oluet sopivat erinomaisesti sinihomejuuston kanssa.


Emmental ja gouda 

Nämä miedommat juustot sopivat yhteen maltaisen lagerin kanssa. Lager-oluen sisältämä hiilidioksidi neutralisoi suuta niin, että jokainen suupala maistuu ensimmäiseltä, ja vieno katkeruus leikkaa rasvaa, jota juustossa on.


Cheddar, manchego ja gruyère 


Nämä vahvan makuiset ja pidempään kypsytetyt juustot kannattaa yhdistää IPA, porter, belgialaisen dubbel-oluen, täyteläisen luostarioluen tai stout-oluen kanssa. Näissä oluissa on paljon makua, joten ne eivät piiloudu vahvojen juustojen makujen alle.


Juusto-olut-iltaan yhdistät erinomaisesti myös oluen maistelun, lue seuraavaksi vinkit oluen maisteluun!
 

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan