Olutta vai viiniä pizzan kanssa?

Pitäisikö pizzan kanssa juoda viiniä vai olutta? Tähän ei ole oikeaa eikä väärää vastausta, mutta tässä on muutama vinkki, jotka auttavat päätöksenteossa.


Sulava mozzarella, rapean rouskuva kuori, mehevät tuoksut ja maut… Pizzan syöminen on nautinnollinen kokemus, olipa sitten kyse arki-illan pikaruoasta tai viikonlopun odotetusta herkutteluhetkestä. Se kutkuttaa suussa jo etukäteen. Tunnelman täydellistää juuri oikea palanpainike. Mutta mitä valita juotavaksi tämän täyttävän ja vaihtelevan ruoan kumppaniksi?


Pizzoistaan tunnetussa Italiassa juodaan yleisemmin olutta kuin viiniä pizzan kanssa. Useimmiten juomana on kevyt lager, mutta myös vahvempia oluita käytetään.


Oluen valintaan vaikuttaa eniten se, mitä täytteitä pizzasta löytyy. Esimerkiksi vain juustoa sisältävän pizzan kanssa sopii parhaiten amerikkalainen pale ale, kun taas lihaa, kanaa ja kalaa sisältävien pizzojen kanssa voi kokeilla tummia oluita. Olut pitää ruokahetken tunnelman rentona.


Myös punaviini on hyvä valinta pizzan kanssa. Viinilasillinen nostaa ruokailun myös astetta juhlavammalle tasolle. Pizzan täytteet vaikuttavat tietysti punaviininkin valintaan. Vahvojen ja rasvaisten täytteiden kanssa kannattaa valita vahvempi viini. Sen tulee tasapainottaa makuja, eikä jää voimakkaiden juustojen tai täytteiden alle. Pizzan kanssa sopivat hyvin vaikkapa Merlot-, Syrah- ja Zinfandel-lajikkeiden viinit.


On tilanteita, joissa valkoviini sopii pizzalle paremmin kuin punaviini. Valkoviiniä kannattaa kokeilla esimerkiksi silloin, kun pizzan päällä on vuohenjuustoa tai mereneläviä, kuten katkarapuja. Silloin punaviini olisi liian voimakas vaihtoehto täytteiden vastapariksi.


Kokeiltavan arvoisia ovat kuivat italialaiset viinit. Jos pizzan täytteenä on parmankinkkua tai jotain muita tuoreita ainesosia, voit kokeilla kuivaa valkoviiniä, kuten hyvin viilennettyä proseccoa.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan