Olutta vai viiniä pizzan kanssa?

Pitäisikö pizzan kanssa juoda viiniä vai olutta? Tähän ei ole oikeaa eikä väärää vastausta, mutta tässä on muutama vinkki, jotka auttavat päätöksenteossa.

Pizzoistaan tunnetussa Italiassa juodaan yleisemmin olutta kuin viiniä pizzan kanssa. Useimmiten juomana on kevyt lager, mutta myös vahvempia oluita käytetään. Oluen valintaan vaikuttaa se, mitä täytteitä pizzasta löytyy. Esimerkiksi pelkän juustopizzan kanssa sopii amerikkalainen pale ale, kun taas lihaisampien pizzojen kanssa voi kokeilla tummia oluita.

Myös punaviini on hyvä valinta pizzan kanssa. Pizzan täytteet vaikuttavat tietysti punaviininkin valintaan. Esimerkiksi vahvojen ja rasvaisten täytteiden kanssa kannattaa valita vahvempi viini, joka tasapainottaa makuja. Pizzan kanssa sopivat hyvin vaikkapa Merlot-, Syrah- ja Zinfandel-lajikkeiden viinit.

On tilanteita, joissa valkoviini sopii pizzalle paremmin kuin punaviini. Valkoviiniä kannattaa kokeilla esimerkiksi silloin, kun pizzan päällä on vuohenjuustoa tai mereneläviä, kuten katkarapuja. Kokeiltavan arvoisia ovat esimerkiksi kuivat italialaiset viinit. Jos pizzan täytteenä on parmankinkkua tai jotain muita tuoreita ainesosia, voit kokeilla kuivaa valkoviiniä, kuten hyvin viilennettyä proseccoa.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan