Onko oluessa vitamiineja?

Kun korkkaa saunaoluen lauantai-iltana tai kataa lasin olutta ruokajuomaksi, tulee usein ajatelleeksi vain juoman makua. Harva hoksaa miettiä, mitä tulee nauttineeksi juoman mukana. Oluesi saattaa sisältää useita vitamiineja ja kivennäisaineita. Tämä ei toki tarkoita, että ravintoaineet kannattaa tankata oluena, joten pidä lääkekaappi ja juomahylly erillään.


Olut sisältää useita vitamiineja, yleisimpänä B-ryhmän vitamiinit. Yleensä kaikki oluet sisältävät niitä, mutta määrät vaihtelevat. B-vitamiinit ovat vesiliukoisia, eli niitä poistuu elimistöstä jatkuvasti nesteen mukana. Siksi niitä tulee saada useammin kuin rasvaliukoisia vitamiineja.


Yleisimpiä oluen vitamiineja ovat B6- ja B12-vitamiinit. Ne tukevat esimerkiksi immuunipuolustusjärjestelmää ja edistävät veren punasolujen muodostumista. Lisäksi oluet voivat vaihtelevasti sisältää niasiinia, riboflamiinia, folaattia ja pantoteenihappoa, jotka kaikki edistävät kehon toimintaa.


Kivennäisaineiden puolella oluet sisältävät magnesiumia ja kaliumia. Pitoisuudet voivat olla moninkertaisia urheilijoiden palautusjuomiin verrattuna, mutta silti vain murto-osia päivittäisistä saantisuosituksista.


Nyt tiedät enemmä siitä, mitä huurteisen vaahdon alla piilee!

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan