Parhaat siideri-festarit

Tunnetko siiderin kutsun? Olut ei ole ainoa juoma, jonka perinnettä juhlitaan festivaaleilla. Nappaa kalenteriin tulevan kesän kuplivimmat siiderifestarit kotimaassa ja maailmalla!

Siideriin keskittyvät tapahtumat ovat hiljalleen nousussa. Samoin kuin oluen, myös siiderin ympärille on kehkeytymässä oma kulttuurinsa, johon liittyvät ruoka, seura ja ympäristöasiat. Ehkä innostut lähtemään siideri-matkalle? Mutta jos et, tilaa siiderifestarit kotiisi. Liitämme jutun loppuun maistuvat vinkit.

Maailmalla

1. International Cider Festival - Rotterdam, Alankomaat?

Rotterdamissa juhlitaan siideriä kansainvälisenä siiderin päivänä 1.6. Kaupunkiin kokoontuu juomien valmistajia ympäri maailmaa. Varsinkin käsintehdyt juomat ovat keskiössä. Festivaaleilla myös palkitaan sekä tuomariston että kävijäkunnan juomasuosikit. Become Incider  on juhlien motto, eli näillä kinkereillä pääset varmasti sisään siiderin maailmaan.

2. Cider Salon - Bristol, Iso-Britannia?

Iso-Britannia loistaa siideri-taivaalla yhtenä ahkerimmista festivaalien järjestäjistä. Itse Bristolin kaupunkia pidetään maan siideri-pääkaupunkina. Cider Salon kestää kokonaisen viikon 3.-9.6. Tämän vuoden teema on yhdistää siideri ja ruoka, joten ateria jos toinenkin on tiedossa. Yksi kohokohdista on siideri-pullojen näyttely. Upeat pullojen kuvitukset pääsevät esilla ja samalla maistellaan juomia juuston kera.

3. Slavnost Cideru - Smíchovská náplavka, Tsekki?

Neljättä kertaa järjestettävä festivaali houkuttelee paikalle koko perheen voimin. Tapahtumassa tarjotaan työpajoja ja musiikkia juomien lisäksi. Tänä vuonna festivaali on täysin muoviton. Siksi kävijät saavat itselleen maistelu-kupin, jonka voi viedä kotiin asti ja nauttia siitä juomia tulevaisuudessakin.  

Suomessa

1. Tampereen siideri- ja tapasfiesta ?

Suomen ainoa vain siideriin keskittyvä tapahtuma järjestetään Tampereella. Koko viikonlopun 12-14.7. kestävät juhlat pidetään Deli 1909 & Wine Bar -ravintolan sisäpihalla. Tämän vuoden ohjelmaa ei ole vielä julkaistu, mutta jos viime vuoden ohjelmasta on mitään pääteltävissä, niin musiikkia on tarjolla herkkujen lisäksi. Lisäksi paikalla tavattiin suomalaisia siiderin valmistajia.

2. Helsinki Natural Wine?

Ensimmäistä kertaa viime maaliskuussa järjestetty festivaali keskittyi nimestään huolimatta sekä viineihin että siidereihin. Alkuviinejä valmistetaan luonnollisesti käyttämällä mahdollisimman vähän kemikaaleja ja teknologiaa. Alkuviineillä ei vielä ole virallisia kriteerejä, mikä tekeekin niistä jännittäviä, uusia tuttavuuksia. Festivaaleilla maisteltiin juomia ruoan ja seuran kanssa ja järjestetään uudelleen ensi vuonna.  

 

Polkaise siideri-festarit käyntiin kotona. Kokeile esimerkiksi Rekorderlig Passionfruit, Somersby Blueberry, Briska Ananas.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan