Punaviinin ja valkoviinin erot

Punaviinien ja valkoviinien välillä on muitakin eroja kuin vain eri rypäleet ja väri. Tässä on muutamia kiehtovia faktoja punaviinien ja valkoviinien välisistä eroista.

Valmistus eri rypäleistä

Nykyään punaviinit valmistetaan punaisista (eli tummista) rypäleistä (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon jne.) ja valkoviinit valkoisista (eli vihreistä) rypäleistä (Chardonnay, Sauvignon Blanc jne.). Mielenkiintoista on, että alun perin, jo tuhansia vuosia sitten, lähes kaikki viinit valmistettiin yhdestä rypäleestä nimeltä Vitis Vinifera (aitoviiniköynnös). Rypäleiden uskotaan alun perin olleen tummia, ja niiden uskotaan muuttuneen valkoisiksi myöhemmin, mutaation kautta.

Valmistus rypäleiden eri osista

Kun rypäleet on poimittu, ne viedään viinikellariin, jossa punaviini ja valkoviini valmistetaan eri prosesseja käyttäen. Yksi suurimmista eroista valmistuksessa on se, että punaviinin teossa käytetään myös rypäleiden kuoria ja siemeniä. Valkoviinin valmistuksessa niitä ei käytetä. Punaviinin punainen väri tuleekin rypäleiden kuorista ja siemenistä.

Valmistus erilaisilla metodilla

Punaviinissä tavoitellaan yleensä pehmeää, täyteläistä ja samettista makua, kun taas valkoviineissä suositaan kukkaisten aromien ja hedelmäisyyden makua. Jotta nämä eroavaisuudet saavutetaan, täytyy viinien valmistusmetodienkin olla erilaiset. Suurin eroavaisuus puna- ja valkoviinin valmistusmetodeissa on hapettuminen, joka saa viinin maun muuttumaan pähkinäisemmäksi ja sileämmäksi. Punaviinin valmistuksessa käytetään tammitynnyreitä niiden paremman hengittävyyden vuoksi, kun taas valkoviinit valmistetaan metallisissa tynnyreissä.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan