Ruoan ja viinin yhdistäminen

Viinistä voi nautiskella sellaisenaan, samoin hyvästä ruoasta. Näiden kahden yhdistäminen voi kuitenkin räjäyttää makunautinnon kattoon. Juuri täydellinen viini korostaa kalan, lihan, kasvisten, makeiden jälkiruokien ja juustojen makua. Samoin juuri oikea ruoka tuo viinistä esiin uusi vivahteita, jopa sen parhaimmat puolet.

 

Toisiaan imartelevien makuparien löytäminen vaatii pohdintaa ja kokeilua. Uskallatko ottaa haasteen vastaan? Tässä artikkelissa kerromme pääpiirteet viinien ja ruokien yhdistämisestä. Jatka kokeilua omassa keittiössäsi!

Alkupalat

 

Ruoka ja viini sopivat toisilleen alkuruoista asti. Nyrkkisääntöjä läpi ruokailun toimii viinin voimakkuus: viinin tulisi vahventua ruokalajien edetessä. Alkupalojen kanssa ei siis kannata tarjota talon vahvinta viiniä, eikä pääruoalla kevyintä. 

 

Klassinen naposteltava on juustolautanen, joka täydennetään sopivien viinien maistelulla. Viinit kannattaa valita juustojen mukaan: valkoviiniä miedoille juustoille ja punaviiniä koville, kypsille juustoille. Raikkaat kuohuviinit taas yhdistyvät parhaiten vastakohtansa, rasvaisten juustojen kanssa. 

 

Katso 4 askelta onnistuneen juustotarjottimen kokoamiseen

 

Tarkempaan makuyhdistelmien tutkimiseen, lue Viinin ja juuston yhdistäminen

 

Pääruoat

 

Yksinkertainen kahtiajako punaviiniä lihalle ja valkoviiniä kalalle ei enää riitä. Vaikka jako onkin helppo muistaa, ei kannata luulla, että vaihtoehdot olisivat siinä. Ruoan ja viinin yhdistämisessä on paljon enemmän sävyjä ja mahdollisuuksia.

 

Viinin ja kalaruokien yhdistäminen onnistuu helpoimmin hyödyntämällä kevyitä valkoviinejä tai kuohuviinejä. Vaihtelun vuoksi voi kesäisin tarttua rosé-pulloon. Seikkailunhaluinen voi kokeilla punaviinejäkin. Niiden kanssa kannattaa olla varovainen, mutta suosittelemme kokeilemaan ainakin yhtä rypälelajia. 

 

Lue lisää kalaruokien ja viinin yhdistelystä

 

Elokuussa rapujuhlat ovat kaikkien huulilla. Rapujen makupareiksi suosittelemme rieslingejä, cavaa sekä muutamia muita viinejä, jotka voidaan kylmentää tavallista kylmemmäksi - rapujen käsittelyssä kun vierähtää tovi. 

 

Tutustu tarkemmin rapujuhlien vinkkeihin.

 

Kasvisruokien puolella viinien valinnassa korostuvat ruoassa käytetyt mausteet. Tulisen ruoan rinnalle kannattaa valita makeampi viini ja voimakkuutta voi harkita. Syksyisin suomalaisille tuttu kasvisruoka ovat sienet. Niistä kokataan monen makuisia ruokia sienisalaatista kastikkeisiin. 

 

Ota haltuun viinin ja sienten yhdistämiseen.

 

Viinin ja lihan makumaailmat kohtaavat täyteläisissä viineissä, joissa tanniinejakaan ei tarvitse varoa. Syksyisin hirvipaistit antavat tilaisuuden nauttia erittäin voimakkaista viineistä, sillä riistan maku ei jää niiden varjoon. Rypäleistä hirvenlihan pariksi sopivat esimerkiksi Syrah ja Cabernet Sauvignon, mutta kannattaa muistaa myös lisukkeiden vaikutus makumaailmaan.    

 

Katso, kuinka valitset viinin hirvenlihalle

 

Pizzan viinipari on vaikea valinta. Sekä valko- että punaviinit voivat sopia, riippuen täysin pizzan täytteistä. Jo käytetty juusto voi vaikuttaa viinin valintaan. Esimerkiksi vuohenjuusto voi kaivata rinnalleen kevyempää valkoviiniä. Toisaalta pizzaa syödään myös oluen kanssa.

 

Valitse sopiva juoma pizzalle näillä ohjeilla

 

Viini ruoan mausteena tarjoaa loputtomia mahdollisuuksia. Loraus punaviiniä uunipaistissa ja muutama ruokalusikallinen valkoviiniä risotossa aukaiset ruokalajit uudelle tasolle. Höysteiden kuninkaallinen on punaviinikastike, joka sopii pienin muunnoksin possulle, naudalle ja riistalle.

 

Opi kokkaamaan täydellinen punaviinikastike

 

Jälkiruoat

Viinin nautiskelu ei vielä lopu silloin, kun pääruoka lähtee pöydästä. Jälkiruoan kanssa voidaan tarjota jälkiruokaviiniä, joka on hedelmäistä ja makeaa ja tehty joko valkoisista tai punaisista rypäleistä. Jälkiruokaviinin valinnassa makeus on pääosassa. Juoman tulee olla makeampaa kuin tarjottava herkku. 

 

Valitse sopiva jälkiruokaviini näillä vinkeillä

 

Miedot jälkiruokaviinit sopivat myös marjojen makupareiksi. Esimerkiksi mustikkaiset jälkiruoat on helppo yhdistää makean jälkiruokaviinin kanssa. Sen sijaan puolukka tarjoaa haastetta happamuutensa vuoksi. Mutta sillekin voi löytää toimivia makupareja.

 

Tutustu marjojen ja viinin yhdistämiseen

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan