Tunnetko Ranskan viinialueet?
Ranska on yksi maailman suurimmista viinintuottajamaista. Siellä valmistetaan vuosittain miljardeja pulloja viiniä. Viinintuotannon alku ulottuu roomalaisaikoihin saakka. Ranskassa tuotetaan monen mielestä maailman parhaat viinit, ja ne ovatkin erittäin laadukkaita. Ranskassa on lukuisia viinialueita, ja ranskalaiset viinit luokitellaan yleensä sen mukaan, missä rypäleitä viljellään. Tässä blogikirjoituksessa tutustutaan muutamaan viinialueeseen.

Bordeaux
Bordeaux sijaitsee Ranskan lounaisrannikolla. Kesät ovat lämpimiä ja sateisia, ja talvet ovat viileähköjä. Alue tunnetaan yhtenä maailman laadukkaimpien viinien tuottajana. Siellä valmistetaan sekä valko- että punaviinejä, yleensä sekoituksena useista rypäleistä. Alue on kuuluisa erittäin kalliista viineistä, kuten Château Petrus –punaviini ja Château d'Yquem -valkoviini, jotka ainakin jossain vaiheessa olivat maailman kalleimpia viinejä.

Bourgogne
Bourgogne, jota kutsutaan myös nimellä Burgundi, on Ranskan keskiosassa sijaitseva kukkulainen alue, joka ympäröi Rhône- ja Saône-jokia. Alue on niittänyt mainetta etenkin laadukkailla Pinot Noir- ja Chardonnay-viineillä, joita alueella viljellään paljon. Tämän alueen viinejä käytetään myös burgundinpata-nimiseen liharuokaan.

Champagne
Pohjois-Ranskassa sijaitseva Champagnen alue on kuuluisa kuohuviinistään eli samppanjasta. Ainoastaan Champagnen alueella tehdystä kuohuviinistä saa käyttää nimitystä ”samppanja”, ja samppanjan valmistuksessa onkin erittäin tiukasti säädellyt työvaiheet. Yleensä samppanjan valmistukseen käytetään valkoista Chardonnay-rypälettä sekä punaisia Pinot Noir- ja Pinot Meunier -rypäleitä. Roseesamppanjassa on käytetty myös punaviiniä, jota yleensä sekoitetaan samppanjaan.

Provence
Provencen alue sijaitsee Kaakkois-Ranskassa Välimeren rannalla. Alueen lämmin ilmasto on kuuman auringonpaisteen ja vähäisten sateiden vuoksi vaativa viininviljelyn kannalta. Yli puolet alueella tuotetuista viineistä on roseeviinejä, joista alue onkin kuuluisa. Provencen roseeviinin valmistukseen käytetään usein Syrah-, Granache- ja Cinsault-rypäleitä.
Viewed: 1262

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Viinin säilyvyys
Seuraava artikkeli Italian viinialueet