Viini ja sienet - näitä juomia nautit syksyn herkkujen kanssa

Syksyllä metsät ovat pullollaan sieniä, ja tuoreet suppilovahverot saattavat löytää tiensä jopa suoraan joulupöytään. Sieniruoan kanssa tarjoiltavaksi sopivat niin viinit kuin oluetkin.

 

Sienestä on moneksi ja herkulliset sieniruoat ovatkin monen suosiossa. Itse metsästä poimitut sienet maistuvat erityisen hyviltä, mutta herkulliset sienet hankit myös vaikkapa marketin hyllyltä. Sienistä valmistat monipuolisesti erilaisia ruokia, kuten esimerkiksi maukkaan sienikeiton, herkullisen sienipastan, risoton tai sienipiirakan. Sienilisuke sopii myös erinomaisesti lihan, kuten riistan kanssa nautittavaksi. 

 

Mitä sitten päätätkään sienistä valmistaa, vinkkiemme avulla löydät sieniaterialle sopivan juoman tarjoiltavaksi. Oikein valittu viini korostaa sienen makuvivahteita, vaikka aikaisemmin viiniä on pidetty jopa epäsopivana parina sieniruoan kanssa nautittavaksi.

 

Valitsemalla sieniruoan pariksi sopivan viinin tai oluen, loihdit sieniruoasta entistäkin herkullisemman makuelämyksen, jota on ilo tarjoilla.

 

Mitkä sienet sopivat syötäväksi?

Suomessa arvioidaan olevan yli 500 syötävää ruokasientä. Ruokasienistä kuitenkin huomattavasti pienempi osa on hyviä ruokasieniä. Rouskut, haperot, tatit, kanttarellit, suppilovahverot, lampaankääpä ja mustatorvisieni löytyvät useimmiten sienestäjän korista.

 

Myrkyllisiä sienilajeja Suomessa kasvaa yli 15, joten jos olet vasta-alkaja, opettele muutama poimittava sienilaji ennen sienimetsälle lähtemistä ja keskity vain niiden poimimiseen.

 

Aloittelijan on turvallisinta lähteä sienimetsälle osaavan kumppanin ja sienikirjan kanssa. Jokaisen tulisi poimia vain sellaisia sieniä, jotka varmasti tunnistaa.

 

Minkälaista viiniä tarjoilla sieniruokien kanssa?

Viinin valintaan vaikuttaa sienen valmistustapa ja sienen rooli ateriassa. Viini kannattaa valita aina aterian pääraaka-aineen mukaan. Jos tarjoilet esimerkiksi liharuoan kanssa sienikastiketta, kannattaa viini valita lihan mukaan. Itse sienen ominaismaku on usein mieto.

 

Punaviini sieniruoan kanssa

Jos sieni on aterian pääraaka-aine, ja haluat valita tarjottavaksi punaviinin, valitse raikas ja marjaisia vaihtoehto. Raikkaksi ja marjaisaksi viiniksi suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi Gato Negroa. Vältä sen sijaan voimakkaan tanniinisia ja täyteläisiä punaviinejä. 

 

Koska sienissä itsessään on maanläheistä aromikkuutta, kannattaa myös viinin valinnassa pyrkiä samaan. Maanläheistä aromikkuuttaa viineistä löydät valitsemalla esimerkiksi viinin tammen vivahteella.

 

Pehmeät Pinot Noir -rypäleen viinit ovat punaisista rypälelajikkeista usein hyvä valinta sieniruoan kanssa tarjoiltavaksi. Viinit kypsytetään usein tammitynnyreissä ja ne ovat pehmeitä tukien hyvin sienten aromeja. Tammisessa tynnyrissä kypsytetyn viinin makumaailmasta voit löytää myös esimerkiksi puolukan ja karpalon aromeja. Sienten kanssa nautittavaksi sopivatkin viinit, joiden maut ovat kuin suoraan metsästä poimitut. Tällainen viini on esimerkiksi Pinot Noir Make it Big!, jonka tuoksusta voit löytää kirsikoita ja herukoita.

 

Valkoviini sieniruoan kanssa

Sieniruoan kanssa tarjoiltavaksi sopivat myös valkoviinit.

 

Riesling on usein hyvä valinta sieniruoan kanssa tarjottavaksi. Jos tarjoilet mietoa ja kermaista sieniruokaa, kuten sienikeittoa, kannattaa sen kanssa valita tarjoiltavaksi kuivaa Rieslingiä. Suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi orgaanista El Miraclea. Tulisten sieniruokien kanssa puolimakea Riesling on oiva valinta. 

 

Riesling on hapokas ja raikas viini, jonka ansiosta se tuo sienen aromit hyvin esille. Riesling-viinit ovat alkujaan saksasta, mutta viiniä viljellään nykyään myös Saksan ulkopuolella. Riesling on pidetty viini, joka on varma valinta useiden eri ruokien kanssa tarjoiltavaksi.

 

Hapokkaat sieniruoat, kuten sienisalaatti, kaipaavat rinnalleen hapokkuutta myös viiniltä, sillä hapokas viini ei latista ruoan kevyitä makuvivahteita. Hapokkaan sieniruoan kanssa tarjottavaksi sopii esimerkiksi Gato Negro Chardonnay.

 

Puolikuivat valkoviinit sopivat etikkaisten sieniruokien kaveriksi. Puolikuivat valkoviinit ovat varma valinta, sillä viinin sokerisuus miedontaa etikan terävyyttä.

 

Sieniruoan kanssa voit tarjoilla myös olutta

Viini ei ole ainut vaihtoehto sieniruoan kanssa nautittavaksi. Jos viini ei maistu, voi ruoan kanssa tarjota mainiosti myös olutta

 

Hedelmäinen lager tai vehnäolut sopivat loistavasti esimerkiksi sipulia ja etikkaa sisältävän sienisalaatin kanssa nautittavaksi. Pehmeämmän sieniruoan kanssa nautit esimerkiksi tummaa lageria tai tumma vehnäolutta. 

 

Sieniruoan kanssa voit siis valita tarjoiltavaksi monipuolisesti erilaisia viinejä tai oluita. Kokeilemalla rohkeasti eri vaihtoehtoja löydät itsellesi sopivimman yhdistelmän. Niin valkoviinin kuin punaviinin ystäville on tarjolla monipuolisesti eri vaihtoehtoja sieniruokien kanssa nautittavaksi. 

 

Syksy on myös metsästäjien kulta-aikaa, ja sienilisuke toimii upeasti myös riistan kanssa tarjoiltuna. Jos riistalihan on aterian pääraaka-aine, kannattaa viini valita riistan mukaan. Blogistamme löydät vinkkejä myös siihen, millainen viini tai olut valita riistan kanssa nautittavaksi.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan