Viinilasin ominaisuuksia

Olipa viini makea tai kuiva, valkoinen tai punainen ja vahva tai kevyt, se vaatii oikeat olosuhteet täydellisen makuelämyksen saavuttamiseksi. Oikean tarjoilulämpötilan lisäksi viini tarvitsee oikeanlaisen lasin. Onkin tärkeää ymmärtää eri viinilasien eroja sekä niitä ominaisuuksia, jotka tekevät niistä hyvän tietylle viinille. Alla esittelemme viinilasin eri osien merkitystä.

Jalka

Jalka on viinilasin alin osa, joka pitää viinilasin pystyssä.

Varsi

Viinilasin varsi mahdollistaa lasin kädessä pitämisen ilman, että käsi lämmittäisi viinin.

Malja

Maljaosalla on monia tarkoituksia, ja sen koko ja muoto vaihtelevat paljon eri viinilasien välillä. Kaikkien viinilasien malja on ylöspäin kapeneva. Tämä muoto tuo paremmin esiin viinin aromit. Punaviinilaseissa malja on suurempi kuin valkoviinilaseissa, jotta punaviini hapettuisi paremmin. Kuohuviinilaseissa taas malja on hyvin pieni, jotta hiilidioksidi säilyisi paremmin.

Materiaali

Viinilasit ovat tyypillisesti lasista tai kristallista valmistettuja. Kaikki kristalli on lasia, mutta kaikki lasi taas ei ole kristallia. Lasin lyijypitoisuus on tärkein tekijä siinä, onko lasi kristallia vai ei. Kristallilasissa on enemmän lyijyä, mikä pehmentää lasia ja tekee siitä helpommin leikattavan ja hiottavan. Lyijy myös tekee kristallilasista hieman tavallista lasia painavamman.

Vaikka korkealaatuisten kristallilasien katsotaankin tarjoavan paremman viininmaistelukokemuksen, niiden kalliimpi hinta estää monia hankkimasta niitä. Kuitenkin myös lasinen, oikeanmallinen viinilasi soveltuu viininmaisteluun erinomaisesti.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Esittelyssä 4 siideriä kesäksi
Seuraava artikkeli Erilaisia viinilaseja eri viineille