Viinin ja juuston yhdistäminen

Viini ja juusto ovat täydellinen pari, mutta oikean viinin ja juuston yhdistäminen saattaa olla vaikeaa. Viinissä on otettava huomioon useita asioita, kuten tekstuuri, happamuus, rasvapitoisuus ja tanniinit. Erinomaisia viinin ja juuston yhdistelmiä on olemassa rajattomasti, mutta tässä on muutama hyvä vinkki.

Voimakas viini + Voimakas juusto

Viinit, joiden alkoholipitoisuus on yli 14,5%, maistuvat paremmalta voimakkaiden juustojen kera.

Mieto viini + Mieto juusto

Viinit, joiden alkoholipitoisuus on alle 12%, maistuvat paremmalta miedommin maustettujen juustojen kanssa.

Tuhti punaviini + Ikääntynyt juusto

Kun juusto ikääntyy, se menettää vettä. Tällöin sen mausta tulee rikkaampi, koska juuston rasvapitoisuus kasvaa. Yhdistä tällainen juusto tuhtiin punaviiniin, sillä juuston korkea rasvapitoisuus lieventää punaviinin tanniineja.

Kuohuviini + Pehmeä kermajuusto

Kuohuviineissä on runsas happamuus, joten ne sopivat täydellisesti yhteen tahmeiden kermajuustojen kanssa.

Saman alueen viini + Saman alueen juusto

Useimmiten samalta alueelta tulevat juustot ja viinit sopivat hyvin yhteen. Esimerkiksi Loire Valleyn alueelta Ranskasta tuleva Sauvignon Blanc sopii hyvin yhteen saman alueen vuohenjuuston kanssa.


Kuten minkä tahansa ruoan ja viinin yhdistämisessä, mieti toisiaan täydentäviä tai vastakkaisia makuja. Kun pohdit viinin ja juuston yhdistämistä, maistele ensin pelkkää juustoa ja mieti sen luonnetta. Laita sitten toinen pala juustoa ja hieman viiniä suuhun yhtä aikaa ja kokeile, miten ne sopivat yhteen.

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan