Viinin ja sienien yhdistäminen

Syksyllä metsät ovat pullollaan sieniä, ja moni kokkaileekin mielellään erilaisia sieniruokia. Etenkin kantarelli, suppilovahvero, herkkutatti ja mustatorvisieni ovat suosittuja ruokasieniä. Sienet ja viini ovat hyvä pari, ja valitsemalla sopivan viinin loihdit sieniruuista entistäkin herkullisempia. Tässä blogikirjoituksessa annamme muutaman vinkin sienten ja viinin yhdistämiseen.

Jos valitset sienien pariksi punaviinin, se kannattaa olla raikas ja marjaisa. Etenkin tanniinisia ja täyteläisiä punaviinejä kannattaa välttää. Viinin valinnassa on hyvä etsiä maanläheistä aromikkuutta, sillä sienissä itsessään on myös maanläheinen maku. Punaisista rypälelajikkeista moni suosii etenkin Pinot Noir –rypäleen viinejä, koska tällaiset viinit ovat pehmeitä ja tukevat hyvin sienten aromeja. Valkoisista lajikkeista suosittu on esimerkiksi Riesling siitä löytyvän hapokkuuden ja raikkauden ansiosta.

Viinin valintaan vaikuttaa myös sienten valmistustapa. Jos sieniruoka on hapokas, esimerkiksi sienisalaatti, kannattaa viinin olla myös hapokas. Jos sieniruoka taas on kermainen, kannattaa viinissä olla täyteläisempiä makuja. Jos valmistuksessa puolestaan käytetään etikkaa, kannattaa viinin olla esimerkiksi puolikuiva valkoviini, koska sen sokeri vaimentaa etikan makua. Huomioi myös, mitä muuta tarjoat sienien kanssa, koska muutkin ruuat vaikuttavat viinin valintaan. Pyri valitsemaan viini aina pääraaka-aineen mukaan.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan