Viinin säilytys - tunnetko nämä myytit?

Viineistä ja niiden säilyttämisestä on olemassa monenlaisia myyttejä. Kaikki säilytyskikat eivät kuitenkaan paranna viinin säilymistä ja toisaalta viini säilyvyyteen voi vaikuttaa myös helpoilla kikoilla. Selätetään viinin säilytykseen liittyvät myytit yhdessä!

 

Viinin säilyttäminen on vaikeaa

Viinin säilyttäminen ei ole vaikeaa ja avaamaton viinipullo ei mene hetkessä pilalle. Viini säilyy hyvin kun sen suojaa auringon kuumuudelta ja pakkaselta. Tasainen, viileä lämpötila sopii yleensä viinille kuin viinille. Pullo myös kannattaa säilyttää vaakatasossa. Silloin viini on kosketuksissa viinipullon korkkiin, jolloin korkki säilyy kosteana ja sisältö hyvänä.

 

Kaikkien viinien säilyvyyteen voi vaikuttaa

Kaikkien viinien säilyvyyteen ei voi vaikuttaa, sillä viinin laatu vaikuttaa säilyvyyteen. Usein viineissä hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Halvimmat viinit kannattaa nauttia muutaman vuoden sisällä. Varsinkin osa punaviineistä taas nauttii pidemmästä säilytyksestä ja vain paranevat vuosi vuodelta.


Viini kestää aurinkoa tai pakkasta

Kuten äsken totesimme, viini ei kestä auringon kuumuutta eikä pakkasta. Viini kannattaa sijoittaa paikkaa, jonne aurinko ei pääse paistamaan ja jossa säilytyslämpötila pysyy sopivan viileänä. Varsinkin kuohuviinit kannattaa säilyttää poissa auringon hehkusta.

 

Jääkaapin lämpötila ei vaikuta viinin säilyvyyteen

Jääkaapin lämpötilalla on vaikutusta viinin säilyvyyteen. Valkoviineille suositellaan optimaalisesti kylmempää säilytyslämpötilaa, kun taas punaviineille hiukan lämpimämpää. Hyvä lämpötila valkoviinille on 6-8 astetta, kun taas punaviinin kohdalla sopiva lämpötila on +15 astetta. Punaviiniä ei siis kannata säilyttää jaakaapissa, vaan esimerkiksi viileässä komerossa tai viinikaapissa.

 

Avattu pullo ei säily seuraavaan päivään

Viini voi säilyä pidempäänkin. Tyypillisesti avatun pullon viini on juotavaa samana päivänä sekä muutamana seuraavana päivänä. Viini kannattaa säilyttää jääkaapissa, sopivassa lämpötilassa. Ilmauspumpun avulla voi viinistä pumpata ylimääräistä happea pois ja näin parantaa säilyvyyttä. Vanhenevasta viinistä ei tule myrkyllistä, mutta kylläkin hapanta, sillä happi saa alkoholin hiljalleen muuttumaan etikkahapoksi. Tämä taasen ei paranna juoman makua. 

 

Kun säilytät viiniä näiden vinkkien mukaan, säilyvät ne juotavana pidempään. Eri asia on, kuinka kauan omia lempiviinejään malttaa säilytellä.

 

Lisää vinkkejä alkoholijuomien säilyttämiseen pääset lukemaan täältä.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan