Viinin säilyvyys
Sanonnan mukaan viini paranee vanhetessaan. Kaikkien viinien kohdalla tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tässä blogitekstissä annamme muutaman ohjeen viinien säilytyksestä ja säilymisajasta.
Viinin säilyvyys on monen tekijän summa. Esimerkiksi korkea alkoholi- ja sokeripitoisuus parantaa säilyvyyttä. Lisäksi punaviinissä tanniinit ovat säilyvyyttä parantava tekijä, joten punaviini säilyy yleisesti ottaen muita viinejä paremmin.
 

Avaamattomat pullot

Avaamattoman viinipullon säilyvyysaika riippuu paljolti viinin laadusta. Laadukkaammat viinit voivat säilyä jopa vuosikymmeniä. Halvemmat perusviinit taas kannattaa juoda parin vuoden sisällä hankkimisesta. Jotkin miedoista viineistä on ylipäätään hyvä juoda nuorena. 
Avaamaton viini kannattaa säilyttää viileässä, pimeässä ja hieman kosteassa ympäristössä, esimerkiksi kellarissa, jossa ilman lämpötila on noin 10-15 astetta. Myös erillinen viinikaappi on erinomainen säilytyspaikka. Mikäli tällainen ei ole mahdollista, viinin voi säilyttää myös huoneenlämmössä, vaikka tällöin viinin maku ei säilykään yhtä hyvin. Pakkanen ei ole koskaan hyvä vaihtoehto, sillä niin kylmä lämpötila voi rikkoa pullon. Pullo tulisi säilyttää makuuasennossa, koska silloin luonnonkorkki pysyy kosteana. Kuivuessaan korkki halkeilee, jolloin pulloon pääsee ilmaa, joka pilaa viinin. 
 

Avatut pullot

Kun viinipullo on avattu, se reagoi ilmassa olevan hapen kanssa. Hapettumisen johdosta viinissä oleva alkoholi alkaa muuttua etikkahapoksi, joten avatun viinipullon sisältöä ei voi palauttaa enää ennalleen. Myrkylliseksi viini ei kuitenkaan koskaan muutu, vaan kyseessä on makuasia. Jos viini ei maistu enää hyvälle, sitä ei kannata juoda.
Viinin säilyvyyttä voi kuitenkin parantaa sulkemalla pullon tiiviisti ja laittamalla sen jääkaappiin. Kuohuviini säilyy jääkaapissa noin 1-2 vuorokautta ja valko-, rosee- ja punaviini noin 5 päivää. Laatikkoviinit säilyvät viileässä jopa kuukauden. Kuitenkin säilyvyyteen vaikuttaa moni asia, joten viinin kuntoa kannattaa arvioida myös sen maun perusteella.
Viewed: 3437

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Yleisimmät punaviinilajikkeet
Seuraava artikkeli Tunnetko Ranskan viinialueet?