Viinin tilaaminen ravintolassa

Ravintolassa käydessä tilataan usein viiniä, ja monessa ravintolassa sitä voi etukäteen maistaa ennen ostopäätöstä. Monelle viininmaistelu saattaa kuitenkin olla uusi tai hankala asia, mikäli kokemusta ei juurikaan ole. Tässä blogikirjoituksessa annamme muutaman vinkin, joilla selviät tilanteesta tyylikkäästi.

Tarkista pullo

Kun tarjoilija saapuu ja esittelee sinulle viinipullon, tarkista että viini on sitä, jota tilasit. Tarjoilijoillekin sattuu virheitä, ja monesti pullot sekoittuvat. Jos kyseessä on vanha tai hieno viini, tarkista etiketti ja korkkia suojaava foliopaperi.

Tutki korkki

Korkki kertoo sinulle sen, mitä pullon sisäpuolella tapahtuu. Monissa ravintoloissa tarjoilija asettaa pullonkorkin pienelle lautaselle tai liinalle. Tutki, ettei korkissa ole vuotoja. Jos vuotokohtia löytyy, niin viini saattaa olla edelleen kelvollista, mutta se voi olla myös pilaantunutta.

Haista ja maista viiniä

Viinin kunto on helpointa todeta haistamalla ja maistamalla sitä. Jos viini haisee vanhalle hillolle, on se silloin pilaantunut. Pilaantunut viini voi maistua myös esimerkiksi märälle pahville tai tunkkaiselle. Syitä tähän voivat olla epäpuhdas korkki tai säilönnässä käytetyt huonot viinitynnyrit. Myös etikalle maistuva viini on todennäköisesti pilaantunutta.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Miksi punaviini aiheuttaa päänsärkyä?
Seuraava artikkeli Mitä konjakki on?