Viinit ja oluet riistan kanssa tarjottavaksi

Syksy on metsästäjän kulta-aikaa ja monessa suomalaisessa kodissa loihditaan syksyisin herkullisia riistaruokia. Lue blogistamme, millaiset viinit ja oluet sopivat hirven ja riistalinnun kanssa tarjottavaksi.

 

Mietitkö, mikä viini toisi parhaiten esiin herkullisen riistalihan maun? Tai millainen olut valita riistaruuan kanssa? Riistaruoka on juhlallinen ateria, jonka kruunaat panostamalla ruuan kanssa tarjottavaan viiniin tai olueen.

 

Millainen viini hirvenlihalle?

Hirvenlihasta tehdyn ruuan kanssa nautit laadukasta viiniä tai olutta. Hirvenlihan maku muistuttaa naudanlihaa, mutta väriltään tummemmassa hirvenlihassa maistuu vahvasti myös riistan maku.

 

Koska riistan maku on hirvenlihassa voimakas, kannattaa lihan kanssa tarjota pääsääntöisesti täyteläisiä punaviinejä, kuten esimerkiksi MontGras Cabernet Sauvigon. 

 

Myös hirvenlihan valmistustapa vaikuttaa viinin valintaan. Pitkään padassa kypsytetylle hirvenlihalle voit valita pehmeämmän punaviinin. Tällainen mehevä ja hilloinen punaviini on esimerkiksi Lindemans Gentleman Collection. Jos liha jätetään puolikypsäksi, kannattaa valita voimakkaampi, kohtalaisen tanniininen punaviini.

 

Mausteet, lisukkeet ja kastikkeet tuovat oman lisänsä viinin valintaan. Voimakkaat mausteet tuovat esiin viinin hapokkuutta kun taas korkea rasvapitoisuus pehmentää viinin makua. 

 

Mitkä ovat suosittuja rypälelajikkeita hirvenlihan kanssa nautittavaksi?

Hirvenlihan kanssa suosittelemme seuraavia rypälelajikkeita: Syrah, Shiraz, Cabernet Sauvignon ja Malbec.

 

Millainen olut hirvenlihalle?

Hirvenlihan kanssa nautittavaksi sopii erinomaisesti täyteläinen olut, kuten esimerkiksi tumma lager, ale, stout tai porter.

 

Millainen viini valita riistalinnulle?

Riistalinnun lihassa on riistan makua, mutta maku ei yleensä ole kovin voimakas. Tämän vuoksi linturuokien kanssa nautittavaksi sopivat pääsääntöisesti kevyet, hedelmäiset ja hapokkaat punaviinit, kuten esimerkiksi Adobe Reserva Gewürztraminer Organic. Osa riistaruuista kaipaa rinnalleen myös tanniinista punaviiniä. 

 

Valkoviineistä runsaan paahteiset, vivahteikkaat tai ryhdikkäät makutyypit ovat varma valinta kevyiden riistalinturuokien kanssa nautittavaksi. Kokeile esimerkiksi italialaista Piccini Memoroa.

 

Tukevampien riistalinturuokien kanssa nautittavaksi sopivat myös rotevat ja voimakkaat punaviinit, kuten chileläinen Gran San Tiago.

 

Oiva valinta on myös Pinot Noir -lajikkeen viini, sillä viinin keskitäyteläisyys ja kirsikkaiset aromit sopivat loistavasti riistaistenkin makujen kanssa nautittavaksi. Myös ranskalainen beaujolais ja keskitäyteläinen espanjalainen rioja, kuten myös täyteläinen roseviini ovat hyvä valinta riistaruuan kanssa nautittavaksi.

 

Osa riistalinnun lihasta on väriltään tummempaa. Tällöin riistan kanssa maistuvat myös keskitäyteläiset viinit sekä pehmeät Merlot-viinit.

 

Millainen olut riistalinnulle?

Runsasmakuinen olut, kuten ale tai tumma lager toimii useimpien riistalintujen kanssa tarjoiltavaksi.

 

Lue myös, mitä tarjota juomaksi sieniruokien kanssa.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan