Voiko kuohuviinipullo räjähtää?

Uusi vuosi, valmistujaiset, häät tai muuten vain juhlan aihetta, kuohuvaa nautitaan lasillinen tai parikin. Kuohuviini juhlistaa syntymäpäivät ja lauantait, sopii aperitiiviksi ja jälkiruoan kumppaniksi. Kuohuviini onkin suosittu juhlajuoma, mutta sen säilyttämisessä kannattaa olla tarkkana – lämpimässä säilytetty kuohuviinipullo voi nimittäin räjähtää. 

 

Miksi kuohuviinipullo voi räjähtää? Kuohuviinissa, toisin kuin tavallisissa viineissä, on hiilidioksidia, joka saattaa sopivissa olosuhteissa saada aikaan niin kovan paineen, että pullo ei sitä kestä. Silloin juomat saattavat pamahtaa pullosta omia aikojaan.

 

Tässä tärkeimmät vinkit, joita seuraamalla minimoit sen, että kuohuviinipullo räjähtäisi:

  1. Älä säilytä kuohuviinipulloa lämpimässä.
  2. Älä hölskytä kuohuviinipulloa.

Avaamatonta kuohuviinipulloa ei siis kannata koskaan jättää pidemmäksi aikaa lämpimään vaan säilyttää pullo pimeässä ja viileässä.


Myös kuohuviinipullon kuljettamisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Talvella pullojen kuljetuksesta ei sen kummemmin tarvitse huolehtia, mutta kesällä hiilidioksidia sisältävä kuohuviinipullo on vaarassa räjähtää. Esimerkiksi kesärientoihin autolla matkustaessa tulee huolehtia, että aurinko ei pääse lämmittämään pulloa ikkunoiden läpi. Pysäköidyn auton sisälämpötila myös nousee aurinkoisella säällä nopeasti. Kuljetuksen ajaksi pullo kannattaakin laittaa kylmälaukkuun tai vähintään pussiin, jolloin ympäristö ei vahingoitu, vaikka pullo räjähtäisikin. 

Kuohuviinin turhaa hölskyttämistä kannattaa aina välttää. Ennen avaamista kuohuviinipullon kannattaakin antaa levähtää hetken pöydällä.

 

Miten avata kuohuviinipullo?

  1. Anna kuohuviinipullon rauhoittua ja viilentyä kunnolla ennen avaamista.
  2. Suuntaa kuohuviinin pullon suu pois ihmisistä.
  3. Pidä pulloa noin 45 asteen kulmasssa. Pidä kiinni pullon korkista kiinni pyyhkeen avulla ja pyöritä pulloa pohjasta.

 

Tutustu Viinikaupan monipuoliseen kuohuviinivalikoimaan ja lue lisää kuohuviinin ja samppanjoiden sekä muiden alkoholijuomien oikeaoppisesta säilyttämisestä.
 

Viewed: 2158

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Vinkit lahjaviinin hankintaan