Yleisimmät oluttyypit osa 1: Pohjahiivaoluet

Oluet jaetaan yleensä kahteen eri luokkaan: pohjahiivaoluisiin ja pintahiivaoluisiin. Pohjahiivaoluiden valmistus kestää pintahiivaoluita pidempään, ja niiden käymislämpötila on huomattavasti matalampi kuin pintahiivaoluiden. Pohjahiivaoluissa hiiva laskeutuu kypsymisen aikana käymisastian pohjalle, ja pintahiivaoluissa se taas nousee astian pinnalle. Näihin kahteen olutluokkaan kuuluu useita eri oluttyyppejä. Alla tarkastelemme tunnettuja pohjahiivaoluita.

Lager

Lager on yleisnimitys pohjahiivaoluille. Lager onkin maailman yleisin oluttyyppi. Lagerit jaetaan yleisimmin vähintään tummiin ja vaaleisiin lagereihin. Vaaleaa lager on maultaan maltainen, kun taas tummasta lagerista voi löytää esim. lakritsimaisia aromeita. Lagerit varastoidaan melko kylmissä olosuhteissa, noin 5-12 asteessa, ja ne sopivat hyvin esimerkiksi aasialaisten ruokien sekä liharuokien, esim. grillilihan kanssa.

Pils / Pilsner

Tsekistä lähtöisin oleva pils on runsaasti humaloitu, kuivahko täysmallasolut. Pilsnerin väri vaihtelee yleensä vaaleasta kullankeltaiseen. Vahvasti humaloituna se sopii hyvin rasvaisten ja suolaisten ruokien, kuten makkaran kanssa.

Bock

Bock on saksalaistyyppinen vahva lager, jonka alkoholipitoisuus on tyypillisesti noin 6 %. Oluet ovat väriltään tummia tai vaaleita sekä maultaan runsaita ja makeita. Bock sopii esimerkiksi porsaanlihan ja riistan kanssa, ja sitä käytetään myös esim. jouluoluena.

Seuraavassa blogitekstissämme tarkastelemme tarkemmin pintahiivaoluita.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Kuohuviinit kesän juhliin
Seuraava artikkeli Yleisimmät oluttyypit osa 2: Pintahiivaoluet