Yleisimmät oluttyypit osa 2: Pintahiivaoluet

Aiemmassa blogipäivityksessä kerroimme pohjahiivaoluista. Tässä tekstissä esitellään toista olutluokkaa eli pintahiivaoluita.

Ale

Ale on yleisnimitys tummille ja hedelmäisille brittiläis- ja amerikkalaistyyppisille pintahiivaoluille. Ale-oluiden alkoholipitoisuus vaihtelee miedosta hyvin vahvaan. Ne käyvät lämpimässä. Erilaisia ale-tyyppejä on paljon, joten eri alet sopivat erilaisten ruokien kanssa. Joidenkin ale-oluiden kanssa sopivat esimerkiksi suolaiset juustot, kreikkalainen ruoka, hampurilaiset tai kana.

Pale ale / IPA

Pale ale on vaalea pintahiivaolut. Siinä on reilu humalointi ja vaalea väri. Pale alea kuvaillaan usein katkeraksi ja sitrusmaiseksi olueksi. Alkoholipitoisuudeltaan vahvoja pale aleja myydään nimellä Indian Pale Ale (IPA). Pale ale sopii esimerkiksi kalan, punaisen lihan ja suolaisten juustojen kanssa.

Stout

Stoutit ovat tummiksi paahdetuista ohramaltaista tehtyjä oluita, ja siksi ne ovatkin pikimustia. Kaikista tunnetuin stout-olut on kenties Guinness. Stoutit ovat yleensä voimakkaan makuisia, ja ne sopivat esimerkiksi grilliruuan, juustojen ja suklaisten jälkiruokien kanssa.

Porter / Portteri

Portteri on myös vahva ja tumma olut. Se muistuttaa maultaan paljon stout-olutta, ja porter ja stout sekoitetaankin helposti keskenään. Portteria pidetään tummana, runsaana, hedelmäisenä ja joskus kitkeränäkin oluena. Se sopii yhteen esimerkiksi riistan kanssa.

Vehnäolut

Vehnäolut on monen suosikki, etenkin kesäisin. Sen väri on yleensä kirkkaan keltainen, ja nämä oluet ovat suodattamattomia. Vehnäoluen maku on hedelmäinen, ja se sopii hyvin mietojen kana-, kala- sekä kasvisruokien kanssa nautittavaksi.

Sahti

Sahti on suomalaisten kansallisolut, ja sitä valmistetaan pääosin ohrasta ja rukiista. Väri vaihtelee keltaisesta tummanruskeaan. Makua on kuvailtu täyteläiseksi sekä kirpeäksi, ja siinä maistuu voimakkaasti banaanin aromi. Sahdissa käytetään perinteisesti vähän humalaa.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Yleisimmät oluttyypit osa 1: Pohjahiivaoluet
Seuraava artikkeli Erilaisia olutlaseja eri juomille osa 2