Yleisimmät punaviinilajikkeet

Viinit jaetaan perinteisesti punaviineihin, valkoviineihin, roseeviineihin sekä erilaisiin kuohuviineihin. Viini valmistetaan rypäleistä, joita on olemassa tuhansia erilaisia lajikkeita. Viiniä ei kuitenkaan valmisteta tavallisista ruokakaupoista löytyvistä lajikkeista, vaan viineihin käytettävissä rypäleissä on paksumpi kuori, ne ovat pieniä ja makeita ja sisältävät siemeniä. Tässä esittelemme yleisimmin käytetyt punaviinirypälelajikkeet.

 

Yhden lajikkeen viinit ja sekoitukset

Yksittäisestä rypäleestä tehtyä viiniä kutsutaan yhden lajikkeen viiniksi (single-variety) tai rypälelajikeviiniksi. Näissä viineissä käytetään kuitenkin myös muita merkintätapoja.

Useammasta lajikkeesta valmistettu viini on sekoitus. Eurooppalaiset viinit merkitään yleensä alkuperäpaikan mukaan. Esimerkiksi Bordeaux Blend, joka tulee Bordeauxista Ranskasta, on sekoitus useita viinirypäleitä, kuten Cabernet Sauvignonia ja Merlotia.

 

Punaviinityypit

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon on täyteläinen punaviinirypäle Bordeauxin alueelta, ja se on maailman suosituin viinilajike. Cabernet Sauvignon on täyteläistä ja tanniinista, ja siinä on hieman muita punaviinejä korkeampi alkoholipitoisuus. Maku on hedelmäinen, marjainen ja tamminen. Cabernet Sauvignonia nautitaan usein liharuokien ja juustojen seurana.

Syrah

Syrah, jota kutsutaan myös nimellä Shiraz, on täyteläinen, keskitanniininen punaviini, jonka alkuperäalueita ovat Ranskan Rhône-laakso sekä Australia. Viinit ovat hedelmäisiä, mausteisia ja niissä voi myös maistaa marjojen maun. Syrah tehdään yleensä Grenache- ja Mourvedre- rypäleitä sekoittamalla. Syrah on liharuokien sekä juustojen kanssa usein käytetty punaviini.

Zinfandel

Zinfandel, jota kutsutaan myös nimellä Primotivo, on kroatialaista alkuperää oleva yleensä keskitäyteläinen punaviini, joka on maultaan makean hedelmäinen. Zifandel sopii yhteen mm. liha- ja kanaruokien sekä mausteisten ruokien kanssa.

Pinot Noir

Pinot Noir on muita punaviinejä hapokkaampi ja kevyempi. Ranskassa viljeltävä Pinot Noir -rypäle on kuiva ja kevyt. Siinä on myös pehmeämpi tanniinisuus. Maussa voi havaita mm. marjaa, kukkaisuutta sekä sienien makua.

Seuraavassa blogitekstissämme tarkastelemme yleisimpiä valkoviinirypäleitä.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli 5 vinkkiä – Näin tarjoilet viiniä
Seuraava artikkeli Viinin säilyvyys