Yleisimmät valkoviinityypit

Aiemmassa blogikirjoituksessamme kävimme läpi yleisimpiä punaviinityyppejä, ja tällä kerralla esittelemme yleisimpiä valkoviinityyppejä. Kuten punaviiniä, myös valkoviiniä tehdään useista eri rypälelajikkeista. Tässä alla ovat neljä yleisintä valkoviinityyppiä.

 

Valkoviinit

Chardonnay

Chardonnay on kuiva ja hapokas viini. Siinä voi huomata toffeemaisuutta, sitrushedelmiä ja trooppisia hedelmiä, mutta myös pähkinän tai jopa kanelin makua. Rypäle on lähtöisin Ranskasta. Chardonnay-viinit sopivat hyvin esimerkiksi kampasimpukoiden, sian, kanan ja monenlaisten juustojen kanssa.
 

Sauvignon Blanc

Myös Sauvignon Blanc –rypäle on ranskalaista alkuperää. Sauvignon Blanc on kuiva, hapokas viini, joka on joko kevyttä tai keskitäyteläistä. Sauvignon Blancin mausta voi löytää mm. yrttejä, greippiä, raparperia, melonia ja kiiviä. Sauvignon Blanc –viinit sopivat hyvin yhteen mm. kalan, muiden merenelävien ja kanaruokien kanssa. Hedelmäisyytensä vuoksi viini sopii myös pariksi vuohenjuustolle.

 

Riesling

Rieslingiä valmistetaan enimmäkseen Saksassa. Rieslingin mausta voit löytää mm. sitruunaa, hunajaa, omenaa, kukkaisuutta ja mineraalisuutta. Viineissä on yleensä korkea hapokkuus, joka ei välttämättä ole ihan kaikkien mieleen. Rieslingiä voi kokeilla esimerkiksi kasvisruokien, siipikarjaruokien tai itämaisten ruokien seurana.

 

Pinot Gris

Pinot Gris on kevyt, helposti juotava valkoviini, jonka rypäleitä kasvatetaan Italiassa, Ranskassa ja Saksassa. Mausta on löydettävissä mausteisuutta, sitrushedelmiä, kukkaista makua sekä päärynää. Pinot Gris sopii hyvin etenkin salaatin, vasikan, kalan ja mietojen juustojen, kuten camembertin ja mozzarellan kanssa.

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli 3 suosittua belgialaista olutmerkkiä
Seuraava artikkeli 5 vinkkiä – Näin tarjoilet viiniä