Mitä rommi on?

Rommi on sokeriruo’osta valmistettava väkevä alkoholijuoma, jota valmistetaan etenkin etenkin Karibianmeren alueella. Rommit jakautuvat kahteen pääluokkaan sen mukaan, onko ne valmistettu sokeriruo’on mehusta vai melassista.


Sanan rommi (eng. rum) alkuperää ei tarkalleen tiedetä, mutta yhden teorian mukaan nimi tulee englannin kielen sanasta rumballion, rumscullion tai rumbustion. Sana on saattanut tulla myös ranskan kielestä tai latinasta. Yksi suosituimmista rommeista on Captain Morgan, joka tunnetaan ympäri maailman.

 

Rommin historiaa


Rommin valmistus on alkanut 1400-luvun lopulla, kun eurooppalaiset veivät sokeriruo’on Karibialle paremman kasvualustan johdosta. Karibianmeren saarilla aloitettiin sokerin valmistus ja huomattiin, että valmistuksessa jäljelle jäänyt melassi saatiin käymään. Käynyt melassi tislattiin ja tuloksena saatiin rommia.

Muinoin rommilla uskottiin olevan parantavia vaikutuksia ja sitä juotiin trooppisen ympäristön aiheuttamiin sairauksiin.

Rommin valmistus 


Rommi valmistetaan joko sokeriruo’osta puristetusta nesteestä tai sokerinvalmistuksen yhteydessä jäljelle jääneestä melassista. Tislauksen jälkeen rommi on tulisen ja raa’an makuista. Sen vuoksi rommi yleensä ikäännytetään, useimmiten tammitynnyreissä, jolloin sen maku muuttuu pehmeämmäksi ja hienommaksi.

 

Rommin alkoholipitoisuus on tyypillisesti noin 40 tilavuusprosenttia, mutta erityisväkevissä rommeissa se voi olla jopa 75 tilavuusprosenttia.

 

Viinikaupasta löydät monipuolisen rommivalikoiman, tutustu ja tilaa kotiin!

Viewed: 5032

Viinikauppa suosittelee

Edellinen artikkeli Mistä tunnistaa hyvän viskin?
Seuraava artikkeli Juomien tarjoilulämpötilat